piątek, 31 października 2014

KURCZAK W MUSZTARDZIE


 Składniki

  • 8 kawałków kurczaka (nogi, udka, podudzia)
  • 0,5 szkl musztardy (najlepiej dijon) + 3 łyżki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany tortowej lub creme fraiche
  • ok 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • świeżo zmielony pieprz, sól morska lub himalajska
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku (może być też suszony)
  • posiekana natka pietruszki
  • opcjonalnie makaron
Przygotowanie
Musztardę (0,5 szkl) wymieszajcie z solą, pieprzem i papryką. Kurczaka umyjcie i natrzyjcie (wcierając również pod skórkę) mieszanką musztardy z przyprawami. Odstawcie.
Na rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie aż zacznie się rumienić. Usmażony boczek wyciągnijcie do miseczki, na patelni pozostawcie około 1 łyżki tłuszczu z wysmażenia, resztę odlejcie do jakiegoś pojemniczka. Na rozgrzany tłuszcz z boczku wrzućcie posiekaną cebulę i smażcie do momentu, aż stanie się miękka i szklista. Dorzućcie tymianek, przesmażcie jeszcze chwilę i przełóżcie cebulę do miseczki z boczkiem.
W nieco wyższym rondlu rozgrzejcie odrobinę (lub wcale) tłuszczu ze smażenia boczku. Partiami smażcie kawałki kurczaka tak, aby pięknie się przyrumieniły (smak przyrumienionego i lekko przypalonego kurczaka zdecyduje o smaku sosu). Usmażone kawałki odkładajcie do miski z boczkiem i cebulą.
Kiedy usmażycie już wszystkie kawałki kurczaka,  do tego samego rondla wlejcie białe wino i mieszając wino zeskrobujcie z dna wszystkie przypalone resztki. Do wina przełóżcie zawartość miski (kurczaki, boczek i cebulę) i obracając co chwilę mięso, duście pod przykryciem około kwadransa, do momentu, aż kurczak stanie się miękki. Teraz wyciągnijcie kurczaka jeszcze na chwilę. Do sosu dodajcie 3 łyżki musztardy dijon, 1 łyżkę musztardy francuskiej i śmietanę. Wymieszajcie i przyprawcie raz jeszcze. Włóżcie kurczaka do sosu i posypcie wszystko natką pietruszki.
Ten sos jest idealny do makaronu. Nałóżcie świeżo ugotowany makaron na talerz- na to nałóżcie porcję kurczaka w sosie i jakąś lekką sałatkę.





Przepis Davida Lebovitza

czwartek, 30 października 2014

BROWNIE- CZEKOLADOWE CIASTKA - OUTRAGEOUS CHOCOLATE COOKIES


Naprawdę niezłe ciacha. 
Przepiękne. Lekko lśniące, popękane.
Mocno czekoladowe. 
Jak brownie.
Na zewnątrz chrupiące, miękkie w środku. 
Ciepła jesień wymogła na mnie przekąski "mocniejsze"- dni na dworze zaostrzają apetyt. Potrzebujemy energii! Kalorii!  I czegoś bardzo pysznego.
Więc są.
I będą co najmniej raz w tygodniu.

Składniki
  • 220 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl drobnego cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300-330 g posiekanej gorzkiej i mlecznej czekolady
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 175 st (bez termoobiegu).
Mąkę zmieszajcie z solą i proszkiem do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku razem z czekoladą, przestudźcie. Jaja zmiksujcie z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodajcie roztopioną masę maślano-czekoladową, miksujcie do połączenia składników. Dosypcie mąkę, wymieszajcie, wsypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie raz jeszcze.
Łyżeczką nakładajcie porcje czekoladowego ciasta na przygotowaną wcześniej, nasmarowaną blachę. Pamiętajcie o odstępach- ciastka jeszcze urosną.
Pieczcie około 8-10 minut. Upieczonych nie ściągajcie od razu z blachy, będą dosyć miękkie, mogą trochę popękać. Po kilku minutach ściągnijcie naszych bohaterów z blachy i wystudzcie na kratce.
Spróbujcie. I róbcie już następne :)






Przepis Marthy Stewart

środa, 29 października 2014

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM


Składniki
  • ok 1-1,5 kg ziemniaków
  • 10-12 ząbków czosnku
  • pół pęczka dymki
  • 150 g sera pleśniowego
  • ok 3 szkl. śmietany tortowej  (lub 2 szkl śmietany i 1 szkl mleka)
  • masło do nasmarowania formy
  • trochę oliwy
  • sól, pieprz


Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 200 st. Folię aluminiową nasmarujcie oliwą, połóżcie na niej nieobrane (tylko z odciętymi końcówkami) ząbki czosnku, obwińcie je folią i wstawcie do piekarnika na około 30 minut. Dzięki upieczeniu czosnek będzie słodki i delikatny.
W tym czasie przygotujcie żaroodporną formę do zapiekania, wysmarujcie ją masłem. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na dosyć grube plastry, pokruszcie ser pleśniowy, posiekajcie dymkę. Z upieczonych ząbków czosnku wyciśnijcie środek, rozgniećcie go na pastę. Śmietanę wlejcie do rondla, podgrzejcie mocno, włóżcie do niej pastę z pieczonego czosnku i wymieszajcie dokładnie.
Pokrojone ziemniaki podzielcie na kilka części. Pierwszą cześć ułóżcie w formie, posypcie solą, pieprzem, pokruszonym serem pleśniowym i dymką. Na to ułóżcie następną część ziemniaków, znów posypcie solą, pieprzem, serem i dymką. Róbcie tak do momentu, aż skończą się ziemniaki. Ostatnią warstwę posypcie znów solą, pieprzem, serem i dymką i polejcie gorącą śmietaną z czosnkiem. Dociśnijcie całość dosyć mocno.
Temperaturę piekarnika zmniejszcie do 180 st. Zapiekankę pieczcie około 1 godziny- do momentu aż  ser rozpuści się i zezłoci, a ziemniaki staną się miękkie.
Podawajcie jako dodatek do obiadu lub z lekką sałatką jako samodzielne danie.


Przepis Davida Lebovitza

poniedziałek, 27 października 2014

ŁOSOŚ MARYNOWANY W OCCIE RYŻOWYM


Zrobiło się chłodniej, wciąż mamy ochotę na różne przekąski.
Częściej wymyślamy powody, żeby więcej czasu spędzać w kuchni.
Ten łosoś stoi u nas na tym samym stopniu co łosoś marynowany w occie balsamicznym. Z przepisu Nigelli, z imbirem i sosem sojowym, delikatny i aromatyczny.
Jego przygotowanie zajmuje chwilę. 
A potem już tylko wariacje w kuchni. Z łososiem w roli głównej.

Składniki
ok 500 g świeżego łososia
3 cm świeżego imbiru
50 ml octu ryżowego
50 ml dobrego sosu sojowego (np Kikkoman)
pęczek dymki

Przygotowanie
Surowego łososia umyjcie i osuszcie, odetnijcie skórę. Rybę pokrójcie na cieniutkie plastry, plastry na paseczki.
Ocet ryżowy zmieszajcie z sosem sojowym. Imbir obierzcie, zetrzyjcie na tarce i dodajcie do sosu. Do miseczki włóżcie pokrojonego łososia, zalejcie marynatą, posypcie posiekaną dymką.
Pozwólcie "przegryzć" się smakom przez około 10 minut.
Smacznego:)




CHLEB Z AMARANTUSEM Z AUTOMATU




Składniki

  • 200 ml gorącej wody
  • 200 ml zimnego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g amarantusa
  • 100 g mieszanki siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni, otrębów, płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie
Do maszyny wlejcie wodę i mleko, jeśli używacie drożdży świeżych, rozpuśćcie je w płynie. Jeśli zaś suszonych, wsypcie je na sam koniec. Następnie składniki suche. Wsypcie mąki, amarantus i ulubione ziarna. Ja siemię lniane dodałam także w postaci zmielonej. Teraz cukier i sól. Ustawcie program pierwszy, maszyna potrafi zdziałać cuda ;) Po ostatnim mieszaniu wyciągnijcie mieszadła, wtedy możecie posypać chleb garścią mąki, będzie ładnie wyglądał. To nasz ulubiony chleb. Smaczny i bardzo zdrowy. 




niedziela, 26 października 2014

ŁOSOŚ PIECZONY W PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Składniki

  • 4 porcje świeżego łososia ze skórą
  • pesto z tego przepisu z natką pietruszki
  • cytryna do podania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 220 st. Łososia umyjcie, osuszcie, jeśli jest w całości pokrójcie na kawałki o szerokości mniej więcej trzech palców.  Każdy kawałek posmarujcie dosyć grubo (ok 0,5 cm) pesto z suszonych pomidorów. Kawałki łososia ułóżcie skórką do dołu na blasze do pieczenia.
Pieczcie około 8 minut.


Podawajcie z cytryną.






PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW



Składniki
  • 10-15 szt suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 50 g parmezanu
  • 2-4 łyżki oleju/oliwy z suszonych pomidorów
  • opcjonalnie ocet balsamiczny do smaku
  • sól morska lub himalajska

Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzućcie do blendera (lub mozdzierza),  posiekajcie drobno.
Dolewaniem oliwy/oleju kontrolujcie odpowiednią konsystencję.
Nasze pesto jest dosyć gęste, takiego właśnie potrzebowaliśmy (użyliśmy 2 łyżek oliwy), ale powinno być nieco rzadsze.
Doskonałe do pieczywa, makaronu, ryb, etc...


czwartek, 23 października 2014

CIASTO Z MĄKI ŻYTNIEJ Z GRUSZKAMI I MIGDAŁAMI



Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 g masła
  • 50 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 2 jaja
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki żytniej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 łyżka grubego cukru trzcinowego do posypania
  • 2 garście słupków migdałowych (lub płatków) do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Gruszki obierzcie i pokrójcie w kostkę, posypcie cynamonem, wymieszajcie.
Masło rozpuśćcie z miodem i cukrem, lekko przestudźcie. Dodajcie mleko i jaja, zmiksujcie na wysokich obrotach. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. 
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Do części płynnej dodajcie części sypkie, wymieszajcie (na niskich obrotach miksera lub ręcznie), połączcie z pokrojonymi gruszkami.
Przygotujcie małą keksówkę i napełnijcie ją ciastem. Posypcie słupkami migdałów (lub płatkami) i cukrem trzcinowym.
Pieczcie około 50 min.








Przepis na ciasto Joanny Jakubiuk
Wariacje z gruszkąImieniny u cioci

wtorek, 21 października 2014

CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE



Przyznam szczerze, że to jedno z najlepszych czekoladowych ciast, jakie jadłam. Mocno czekoladowe, ale niezbyt słodkie. Piękne, popękane, nie jest przesadnie "wystylizowane".
Wady? Owszem, są. Znika. 
Nie wiem gdzie, nie wiem kiedy. Rozpływa się. Nie ma go.
A chcę jeszcze.

Składniki
ciasto:
  • 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka kakao
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu (w wersji na Boże Narodzenie)
  • szczypta soli


mus:
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody (1 zimnej, 3 gorącej)
  • 1 łyżka zimnego espresso lub likieru kawowego
  • szczypta soli



Przygotowanie
Najpierw ciasto.
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. (z termoobiegiem).
Masło i czekoladę włóżcie do rondla, roztopcie, wymieszajcie i odstawcie do przestudzenia. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder.
Żółtka ubijcie z kakao, miksując dalej dodajcie przestudzoną masę czekoladowo-maślaną.    Ubite białka połączcie z masą czekoladową delikatnie mieszając.
Ciasto wylejcie do przygotowanej formy (u mnie 25 cm) i pieczcie ok 25-30 min.
Ciasto podczas pieczenia bardzo wysoko urośnie, po upieczeniu natomiast równie spektakularnie opadnie. Tak ma być. Piękne, popękane wgłębienie za chwilę wypełnimy czekoladowym musem.
Teraz mus:
Robimy go niemal identycznie. Masło roztopcie z czekoladą, wymieszajcie, lekko przestudźcie. Białka oddzielcie od żółtek, ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żółtka ubijcie z kakao, dodajcie roztopione masło z czekoladą, zmiksujcie na gładką masę. Delikatnie mieszając połączcie ubite białka z czekoladową masą. 
Żelatynę namoczcie w 1 łyżce zimnej wody. Kiedy napęcznieje, dodajcie około 3 łyżek gorącej wody, mieszajcie do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Czekoladową masę delikatnie mieszając połączcie z 1 łyżką likieru lub kawy oraz z wlewaną wąskim strumieniem rozpuszczoną żelatyną.
Wylejcie na przestudzony, upieczony spód.
Ciasto włóżcie do lodówki na kilka godzin.
Po wyciągnięciu z lodówki znika, prawda?







Przepis, lekko zmodyfikowany, z "Crave, a passion for chocolate"- Maureen'a McKeon, udostępniony  przez Dorotę Świątkowską.
Imieniny u cioci

niedziela, 19 października 2014

CIASTKA Z MASŁA ORZECHOWEGO


Składniki

  • ok 1 szkl masła orzechowego
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl ciemnobrązowego cukru trzcinowego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st (bez termoobiegu).
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z  sodą oczyszczoną. Czekoladę posiekajcie na drobne kawałki. Masło orzechowe połączcie z masłem, cukrem, ekstraktem z wanilii i zmiksujcie na gładką masę. Miksując tylko do połączenia składników dodawajcie po jednym jajku oraz mąkę z sodą. Na końcu dodajcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie.
Z masy formujcie kulki, spłaszczcie je w dłoniach, układajcie na przygotowanej blasze do pieczenia.
Ciasteczka pieczcie około 12-15 minut.








 Przepis Marthy Stewart
Imieniny u cioci

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...