piątek, 31 lipca 2015

PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE




Te ciasteczka nie są bardzo słodkie. Są za to chrupiące i zdrowe :)- moje Łasuchy zjadają każdą ich ilość. I w każdej wersji, bo oczywiście możecie oblać je czekoladą (jak popularne ciasteczka na literkę D;)- wspaniałe! ), do środka dodać orzechy, bakalie i kawałki czekolady. Co tylko wpadnie Wam do głowy. 
Jedna tylko techniczna uwaga- ciasto jest dosyć klejące, koniecznie schłodźcie je przez jakiś czas- pół godziny, jeśli potrzeba trochę więcej- w lodówce. To zdecydowanie ułatwi Wam pracę :)

Składniki
  • 120 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 80 g płatków orkiszowych
  • 130 g masła
  • 50 g cukru pudru (oczywiście możecie dodać więcej, ja jednak nie widzę takiej potrzeby)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajo
  • nieco więcej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: żurawina, posiekane orzechy, kawałki czekolady, etc. ewentualnie rozpuszczona czekolada do oblania całych ciasteczek

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połączcie i szybko zagniećcie ciasto (jak wcześniej dodałam będzie bardzo klejące). Obwińcie ciasto folią i włóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formujcie kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczcie jest dłonią lub spodem łyżki.
Pieczcie około 10 minut.
Z ciasta, bez dodatków wychodzi mi około 30 sztuk.






czwartek, 30 lipca 2015

CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM


Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. 
Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami… 
Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś…

Składniki
  • 1 średnia młoda cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 3 garście startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • olej/ oliwa do wysmarowania formy
  • masło klarowane do smażenia
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą.
Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę. 
W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie posiekaną natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszajcie. Teraz dobrze doprawcie nadzienie octem balsamicznym, solą, pieprzami i płatkami chili. Posypcie parmezanem (2 garściami) i jeszcze raz wymieszajcie.
Łódki cukinii posypcie dobrze solą i pieprzem. Nałóżcie na nie przygotowane nadzienie i wstawcie na 30 minut do piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia posypcie cukinie z wierzchu pozostałym parmezanem.




wtorek, 28 lipca 2015

MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE


Składniki

  • makaron
  • ok 200 g świeżego łososia
  • ok 200 g kurek
  • ok 150 g mascarpone
  • 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 
  • 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę pietruszki, kurki oczyśćcie i, jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości).
Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!).
Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody).
Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną soku z cytryny, wymieszajcie z makaronem.
Podawajcie natychmiast posypany dużą ilością natki pietruszki.





czwartek, 23 lipca 2015

FRUŻELINA Z WIŚNI


A tak naprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców.
Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników… 
Słoiczek w lodówce obowiązkowy.

Składniki
  • 400 g wydrylylowanych wiśni
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Wiśnie wsypcie do rondla, zasypcie cukrem. Poczekajcie kilka minut, aż wiśnie puszczą sok. Zagotujcie na małej mocy palnika do momentu rozpuszczenia cukru dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotujcie i ściągnijcie z ognia.
Żelatynę zalejcie łyżką zimnej wody, pozostawcie do napęcznienia.  Napęczniałą żelatynę wsypcie do gorącego sosu owocowego, mieszajcie do rozpuszczenia żelatyny (jeśli trzeba podgrzewajcie nie dopuszczając do zagotowania).
Ciepłą frużelinę przelejcie do słoiczka.





W wiśniowym sadzie 2015

wtorek, 21 lipca 2015

SAŁATKA Z BOBEM, TUŃCZYKIEM I MAKARONEM


Składniki

  • ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli)
  • ok 200-300 g bobu
  • 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych)
  • 4 jaja
  • 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 (pół?) pęczek dymki
dressing:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska)
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • dobra sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku.
Ugotujcie jaja, makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu- powinien być al dente) i bób (w osolonej wodzie). Tuńczyka odsączcie z zalewy, pomidory pokrójcie na dowolne kawałki, posiekajcie dymkę.
Bób obierzcie ze skórek. Wymieszajcie bób, makaron, tuńczyka i pomidory. Rozłóżcie na talerzach lub w misie. Na górze poukładajcie pokrojone na ćwiartki jaja, polejcie wszystko dressingiem i szczodrze posypcie posiekaną dymką.




PiknikLekkie i szybkie dania na upalne dni

poniedziałek, 20 lipca 2015

CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA


Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  •  ok 800 g  łososia (2 duże filety)
  • 200 g łososia wędzonego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • starta skórka i sok z limonki
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dobrze wyszorujcie i pokrójcie w talarki. Filety oczyśćcie, pozbawcie skory i pokrójcie w plastry ok 0,5 cm.W misce wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanym czosnkiem, dużą szczyptą papryki. Z wcześniej wyszorowanej limonki zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie sok, Dodajcie posiekany koper, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajcie jedno jajko.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą powinien być wędzony łosoś (100 g) - ułóżcie plastry i polejcie kolejną porcją sosu śmietanowego. Czas na świeżego łososia - rozłóżcie całość, doprawcie solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem. Na kilka ostatnich minut ściągnijcie folię i włączcie zapiekanie górne, Nas to danie zwaliło z nóg, myślę, że Wam także zasmakuje.



TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

środa, 15 lipca 2015

PYSZNE CIASTKA MAŚLANE


Składniki
  • 50 g cukru
  • 120 g masła 
  • 160 g mąki
  • 1/2 laski wanilii
  • cukier do obtoczenia ciasteczek


Przygotowanie
Wymieszajcie cukier z mąką i masłem, zagniećcie - powstanie krucha masa. Z ciasta formujcie małe kuleczki i obtaczajcie kolejno w cukrze. Układajcie lekko je spłaszczając na blasze wyłożonej papierem, zachowajcie odstępy. Pieczcie 15 minut w temperaturze 190 stopni C. 



poniedziałek, 13 lipca 2015

SAŁATKA Z MŁODYCH BURAKÓW I ZIEMNIAKÓW


Podobno proste rzeczy są najlepsze
- ta właśnie sałatka idealnie ilustruje tę teorię :)
Uwielbiam młode ziemniaczki, uwielbiam buraczki, zwłaszcza z botwinką, składniki ogólnodostępne i dosyć banalne, zwłaszcza w tym okresie.
Połączone- zaskoczyły mnie.
Nie spodziewałam się aż tak smacznej sałatki.
Zrobiłam więc kolejną porcję.
Na jutro :)

Składniki
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 pęczek młodych buraków z botwinką
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  •  1 łyżka octu jabłkowego + trochę do smaku (możecie zastąpić sokiem z cytryny)
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Młode buraki odetnijcie od botwinki, umyjcie i ugotujcie  na pół-miękko w osolonej i ocukrzonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki pokrójcie w dowolną kostkę, wymieszajcie z solą, łyżką octu jabłkowego i odstawcie.
Ugotowane buraki obierzcie, również pokrójcie w kostkę, dodajcie do ziemniaków. Posiekajcie liście botwinki.
Z majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku zróbcie sos. Dodajcie do smaku ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), cukier, sól i pieprz, wymieszajcie i połączcie dokładnie z ziemniakami i burakami.
Posypcie posiekaną botwinką (możecie ja również wmieszać do sałatki).







TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015
inspiracją był lipcowo-sierpniowy Kukbuk :)

FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI


Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej chlebowej
  • 1 1/4 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwki, sól morska (himalajska) gruboziarnista
Przygotowanie
Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie drożdże, cukier i ciepłą wodę i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dolejcie oliwy i wyrabiajcie ciasto przez kolejne kilka/kilkanaście minut- aż powstanie gładkie i pulchne. Teraz nakryjcie misę folią spożywczą i odstawcie na 40-60 minut.
Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st bez termoobiegu. Posiekajcie dowolnie oliwki, przygotujcie sól gruboziarnistą i oliwę. Ściągnijcie folię , ciasto posmarujcie oliwą. Zróbcie ponownie kilka wgłębień, rozrzućcie na górze oliwki (kilka możecie wcisnąć głębiej), posypcie całość solą.
Pieczcie około 25-30 minut (lub krócej/dłużej- w zależności od grubości Waszego ciasta-  ja piekłam dokładnie 22 minuty), aż focaccia osiągnie złoty kolor.
Pyszna sama, podana z oliwą, jako dodatek do obiadu/kolacji, lub przekrojona w poprzek jako Superkanapka :)
My ubóstwiamy każdą opcję :)




sobota, 11 lipca 2015

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ


Składniki
  • 2 długie ogórki szklarniowe
  • 8 rzodkiewek
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • pół pęczka szczypioru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania: gotowane ziemniaki lub gotowane jaja


Przygotowanie
Ogórki i rzodkiewkę dobrze wyszorujcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Czosnek przepuśćcie przez praskę, koper i szczypior drobno pokrójcie. Składniki wymieszajcie z jogurtem i kefirem, doprawcie solą i pieprzem. Chłodnik podawajcie dobrze schłodzony. Wspaniale smakuje z gotowanym jajkiem jak i z ciepłymi, młodymi ziemniakami. Spróbujcie - warto :)




PIASKOWE CIASTECZKA CHAŁWOWE


Przepis na te ciastka znalazłam w najnowszym Kukbuku. Kocham wszystko co związane z chałwą, jak zresztą większa część naszej rodzinki (mamy jeden, dosyć sporych rozmiarów, wyjątek), oczywistym było więc to, że ten wypiek pójdzie na pierwszy ogień. 
Nie zawiodłam się. Piękne, popękane. Niesamowicie kruche, jak ze sklejonego drobnego piasku, te ciasteczka w ciągu momentu stały się naszym ulubieńcem. A ponieważ robi się je naprawdę w ciągu kilku minut (plus pieczenie), a w lodówce zawsze mamy tahini, to będzie jedna z najczęstszych naszych przekąsek. 
Podejrzewam, że u niejednego z Was również :)

Składniki

  • 1/2 szkl tahini
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej 
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 100 g miękkiego  masła
  • 1 "z górką" łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 170 st. z termoobiegiem.
Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Połączcie z resztą składników, dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą delikatnie spłaszczcie (np dłonią).
Pieczcie około 10-12 minut (aż delikatnie się zarumienią).
Przed zdjęciem gorących ciasteczek z blachy odczekajcie kilka minut. Są niesamowicie kruche, musicie poczekać aż trochę przestygną.
Wystudźcie na kratce.





piątek, 10 lipca 2015

PYSZNE KOTLETY Z INDYKA Z CHEDDAREM



Składniki

  • 400 g filetów z indyka
  • 5 jaj
  • 2 cebule
  • 5 łyżek dobrego oleju/oliwy
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 200 g sera Cheddar
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • papryka chili w płatkach, pieprz, sól
  • masło klarowane do smażenia


Przygotowanie
Filety i cebulę pokrójcie w kostkę, ser zetrzyjcie na tarce. Wszystkie składniki wymieszajcie dokładnie w jednej misce, Doprawcie do smaku, a następnie odstawcie na godzinę. Masę nakładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię, tworząc kotlety. Kiedy zarumienią się z obu stron, odsączcie nadmiar tłuszczu i możecie podawać. Rewelacyjne zarówno jako danie główne - z ziemniakami, jak i przystawka lub gorąca przekąska na imprezę.






wtorek, 7 lipca 2015

EKSPRESOWY CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I MIĘTY



Na taki dzień, jak dziś :)

Składniki
  • 2 świeże ogórki gruntowe
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży kubek kefiru/jogurtu naturalnego/maślanki (a najlepiej mieszanki jogurtu i kefiru :) )
  • sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina cukru
  • opcjonalnie kilka rzodkiewek
  • młode ziemniaczki, koperek
Przygotowanie
Młode ziemniaczki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie.
W tym czasie dokładnie umyjcie ogórki gruntowe, zetrzyjcie (wraz ze skórką) na tarce jarzynowej. Miętę drobno posiekajcie, ząbek czosnku wyciśnijcie przez praskę- to wszystko wymieszajcie z ogórkami. Dodajcie kefir (lub jogurt/maślankę), wymieszajcie dokładnie i dobrze przyprawcie- solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną cukru.
Podawajcie z ciepłymi ziemniaczkami z koperkiem.


`

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...