wtorek, 29 września 2015

CHLEB PSZENNY CODZIENNY


Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut.
Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką).
Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty).
Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania).
Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo). 
Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą).
Pieczcie około 40-45 minut.
Studźcie na kratce.


przepis, oczywiscie, Piotra Kucharskiego

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM NA SPOSÓB SKANDYNAWSKI


Może i nie jest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale...
jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie…

Składniki
  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 marchewki
zalewa:
  • 200 ml wody
  • 200 ml octu winnego z białego wina
  • 120 g cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowanie

Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki.
Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie.
W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę i marchewkę. Zalejcie zimną zalewą, zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni do lodówki.
Sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę, drogie mamy :)
A mamy często :)




niedziela, 27 września 2015

CIABATTA na zaczynia biga


Sama nie wiem, które lepsze… 
Decyzje pozostawiam Wam.

Składniki
zaczyn (biga):

  • 2 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
ciasto:
  • zaczyn
  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 ml oliwy
  • oliwa do nasmarowania ciasta
Przygotowanie
Dzień wcześniej wymieszajcie rozpuszczone w wodzie drożdże z mąką (składniki na zaczyn). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na 12-16 godzin.
Następnego dnia drożdże rozpuśćcie w wodzie, zmieszajcie z mąką i solą. Dodajcie zaczyn, zacznijcie wyrabianie ciasta, dodając pod koniec (po kilku minutach) oliwę. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być.
Misę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania- w połowie czasu, lub nawet dwukrotnie, w równych odstępach czasu, odgazujcie ciasto naciągając i składając każdy jego bok do środka.
Po pierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na nasmarowany oliwą blat. Całe polejcie oliwą i delikatnie naciągnijcie (postarajcie się mocno nie odgazować ciasta), tak, aby powstał prostokąt. Posmarujcie go ponownie oliwą i podzielcie go nożem na 8 części- bułeczek.
Przy pomocy noża lub szpatułki przełóżcie bułeczki na blachę do pieczenia i odstawcie na około 20 minut (do garowania).
Piekarnik nagrzejcie do 250 st. Ciabatty pieczcie 12-15 minut.
Studźcie na kratce.





przepis (oczywiście) Piotra Kucharskiego

piątek, 25 września 2015

CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY


Nie jest to lekki chleb, nie jest puszysty.
Jest za to ciężki, pachnący i pełen ziaren. Z mocno chrupiącą skórką.
Kolejny pomysł Piotra Kucharskiego, który zaczarował nasze śniadania.
I czaruje na zmianę co kilka dni.

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750)
  • 400 ml wody
  • 150 g dowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut. 
Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste i przestanie kleić się do rąk, przełóżcie je do miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 2-3 godziny ( w połowie tego czasu odgazujcie ciasto- najlepiej naciągając każdy bok ciasta do środka)- ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Po pierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na oprószony mąką blat i uformujcie podłużny bochenek (możecie też zamiast mąką, spryskać delikatnie bochenek wodą i  posypać  przygotowaną mieszanką ziaren). Przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzejcie do 220 st bez termoobiegu. Zaparujcie go.
Chleb ułóżcie na blasze, nacechujcie  i pieczcie około 40-45 minut.
Upieczony ostudźcie na kratce.





DOMOWY KISIEL JABŁKOWY Z CYNAMONEM


Ten kisiel to kwintesencja jesieni. Idealny podwieczorek na deszczowy wieczór.
Na pomysł wpadła Oliwka (koleżanka z klasy wciąż przynosi do szkoły kisiel, zrobiony, ale z torebki. Moja Oliweczka słusznie uważa, że "gotowe rzeczy nie są zdrowe", więc zapytała o kisiel z jabłek- czy się da zrobić), ja zajęłam się wykonaniem - powstał aromatyczny, rozgrzewający deser, który robimy już czwarty dzień z rzędu. I sądząc po komentarzach, na tym się nie skończy :)

Składniki
  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku) lub miód
  • cynamon (do smaku- u nas około pół łyżeczki)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Włóżcie do rondelka, zalejcie 1 szklanką wody i zagotujcie-  możecie także zblendować- my tak właśnie robimy, dzięki temu kisiel jest gładszy- i taki właśnie smakuje najbardziej moim dzieciom (i nam również). W pozostałej szklance wody rozmieszajcie mąkę ziemniaczaną i wlejcie całość do zmiksowanych jabłek- dokładnie wymieszajcie i zagotujcie.
Teraz przyprawcie- zróbcie to dosyć dobrze, tak, żeby kisiel nie przypominał w smaku rozwodnionego soku jabłkowego: Dajcie 1-2 lub więcej łyżek cukru, kilka łyżek soku z cytryny i sporo cynamonu. Wymieszajcie raz jeszcze, spróbujcie.
Gotowe!





Jabłko z cynamonem 2015

piątek, 18 września 2015

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI


Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny!

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml+100 ml wody
  • 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 150 g płatków owsianych + do posypania
  • 10 g soli (1 łyżeczka)

Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w 100 ml wody, dodajcie ok 100 g mąki, wymieszajcie, odstawcie na około 30-60 minut- to nasz szybki zaczyn.
W tym czasie na suchej patelni podprażcie płatki owsiane. Zalejcie wodą i odstawcie, aby zmiękły.
Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny.
Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Przygotujcie formę do pieczenia, możecie wysmarować ją masłem. Przełóżcie tam ciasto, przykryjcie folią  lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny.
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo). 
Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut 
(upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos).
Studźcie na kratce.





środa, 2 września 2015

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, TUŃCZYKA I POMIDORÓW



Składniki

  • ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka)
  • 1 cebula
  • 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 pomidory
  • posiekana natka pietruszki
  • trochę masła do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ocet balsamiczny 
Przygotowanie
Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą. Posiekajcie cebulę, pomidory umyjcie i pokrójcie na dowolne kawałki. Tuńczyka odcedźcie.
Na patelni rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim posiekaną cebulę.
Wymieszajcie fasolkę z ciepłą jeszcze cebulą, tuńczykiem i pomidorem. Doprawcie dobra solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypcie natka pietruszki i skropcie octem balsamicznym.
Pyszna na ciepło i na zimno.





Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora! W roli głównej: natka pietruszki

wtorek, 1 września 2015

SMAŻONY PATISON Z PARMEZANEM, POMIDOREM I OCTEM BALSAMICZNYM





Długo byliśmy na wakacjach. Pięknych… Zgodnie stwierdziliśmy, że najlepszych, jakie do tej pory mieliśmy.
Czas jednak szybko mija, zaczął się wrzesień. Wróciliśmy więc.
Przywitała nas szkoła i piękne, dorodne, późnoletnie warzywa. Teraz najlepsze.
Na pierwszy rzut poszedł młodziutki patison- dar z sąsiedzkiego ogródka.
W takim wydaniu- najlepszy.
Tak subiektywnie ;)

Składniki

  • patison
  • jajo
  • mleko
  • mąka
  • bułka tarta 
  • świeżo starty parmezan (w stosunku 1:1 z bułką tartą)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • świeży pomidor
  • ocet balsamiczny
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Patisona umyjcie, pokrójcie na plastry. Jeśli jest niezbyt młody cienko obierzcie (nasz był młodziutki, więc smażyłam ze skórką). Posypcie solą, pieprzem.
Bułkę tartą wymieszajcie z parmezanem i odrobiną soli (trochę parmezanu zostawcie do posypania gotowego już dania). Jajo rozbełtajcie z mlekiem. W patelni lub rondlu dobrze rozgrzejcie masło klarowane.
Plastry patisona oprószcie mąką, zanurzcie w rozmąconym jajku i obtoczcie w mieszance bułki i parmezanu. Wkładajcie na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, czekając aż zmiękną.
Podawajcie od razu z plastrem pomidora na górze, skropione octem balsamicznym i posypane natką pietruszki. Możecie również obsypać pozostałym parmezanem.






Pora na pomidora! W roli głównej: natka pietruszki

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...