piątek, 11 grudnia 2015

ROZGRZEWAJĄCA HERBATA JAŚMINOWA TEEKANNE Z IMBIREM

Podobno jesieni nie można lubić. Zgadzacie się z tym? 
Ja jesień uwielbiam. Nie tylko za liście w najpiekniejszych barwach. Za krople wody odbijające się od parapetu. Za niezliczone kałuże. Za ten jesienny zapach.... To wszystko kojarzy mi się z długimi wieczorami w towarzystwie pysznej, rozgrzewającej herbaty. Spróbujecie?


Składniki
  • 1 litr wody
  • ok 10 cm obranego i startego na tarce imbiru
  • 4 torebki zielinej herbaty jaśminowej TEEKANNE
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie
Wlejcie wodę do garnka, dodajcie imbir i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie ok 15 minut na małym ogniu. Następnie przecedźcie wywar przez sitko i zalejcie nim torebki herbaty. Po ok 3 minutach wyciągnijcie torebki i lekko przestudźcie herbatę, by kolejne składniki nie straciły swoich właściwości. Teraz dodajcie miód i sok z cytryny, oczywiście możecie regulować ich ilości w zależności smaku. 

czwartek, 10 grudnia 2015

CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez)


Jedna z naszych najlepszych słodkich przekąsek. Pokochały ją zwłaszcza nasze zapracowane łobuziaki- na drugie śniadanie, jako przekąska między zajęciami albo podczas spacerów- idealne. Nie zajmują dużo czasu, nie są pracochłonne. Za to zdrowe i pyszne! 
I pachną cynamonem... :)

Składniki
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g mąki owsianej
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 jaja
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka (lub mniej/więcej) mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • posiekane ulubione orzechy (opcjonalnie)
  • ok 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mąkę połączcie z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajcie posiekane masło, wymieszajcie (siekając nożem lub w malakserze) aż powstanie "mokry piasek". Dodajcie cynamon, orzechy, płatki owsiane i jaja i wszystko szybko połączcie. Ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na około godzinę.
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st, blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągnijcie ciasto, formujcie z niego kulki większe od orzecha włoskiego- powinno wyjść około 20-22 porcji.
Każdą kulkę połóżcie na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów (na standartowej blasze mieści się około 9 takich kulek), spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm.
Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną czekoladą, pozostawcie do zastygnięcia.






środa, 9 grudnia 2015

ZAPIEKANE PUREE ZIEMNIACZANE NA SPOSÓB WIEJSKI


Składniki

  • 1-1,2 kg ziemniaków
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5-6 łyżek skwarków ze smalcem (najlepiej wytopionych wcześniej przez Was ze słoninki)
  • 2 cebule
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki, koperek
  • dobra sól (np himalajska)

  • 2-3 łyżki skwarków ze smalcem
  • 2-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Obierzcie cebule, pokrójcie je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić.
Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie.
Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st.
Puree przełóżcie do formy do zapiekania, posypcie kruszonką. Zapiekajcie około 20-25 minut- aż zapiekanka zacznie się rumienić.
Podawajcie gorące- także po odgrzaniu na drugi dzień.




środa, 2 grudnia 2015

ROZGRZEWAJĄCA HERBATA OWOCOWO- KORZENNA



Czym dla Was pachnie jesień?
Mokrą ziemią, mgłą i dymem.
Ciepłym kocem, dobrą książką.
Niezliczoną ilością gier planszowych. Cytrusami.
I przyprawami. Cynamonem, goździkami, anyżem, wanilią...

Niewiele pijemy napojów innych niż woda. Dla naszych dzieciaczków w praktyce nie istnieją inne płyny, które zaspokoją ich pragnienie. Podobnie dla nas. Jesień jednakże, potem zima, są szczególnym czasem. Nawet dla mnie, kawoszki, dzień musi zacząć się dobrą herbatą, koniecznie z miodem. Oliwka i Tymuś popołudniami czekają na "owocowe, pachnące herbatki". Szukamy więc różnych smaków, kombinacji i połączeń.
Ostatnio odkryliśmy herbatę Cherry Berry od Teekanne- nie będę ukrywała, że zasmakowała szczególnie naszym małym łobuziakom.Naturalna, mocno owocowa. I z naszych ulubionych czerwonych owoców. Połączona z przyprawami korzennymi, sokiem z pomarańczy i miodem stworzyła kombinację niemal doskonałą. 
Pijemy więc. I gramy :)
Uwielbiam jesień :)

Składniki
  • ok 1-1,2 l wrzątku
  • herbata Teekanne Cherry Berry- 4 torebki
  • 4 gwiazdki anyżu
  • przekrojona laska wanilii
  • 2-3 laski cynamonu
  • ok 10 goździków
  • 1 pomarańcza
  • miód do smaku
Przygotowanie
Pomarańczę wyszorujcie i sparzcie, połowę pokrójcie na plastry, połowę zostawcie.
Zagotujcie wodę. Do dzbanka włóżcie 4 torebki herbaty Cherry Berry, cynamon, anyż, wanilię i goździki. Wszystko zalejcie wrzącą wodą, dorzućcie plastry pomarańczy, zamknijcie dzbanek i pozostawcie do zaparzenia na kwadrans.
Po tym czasie wyciągnijcie torebki herbaty, dodajcie sok wyciśnięty z pozostałej pomarańczy, wymieszajcie. Przestudzoną herbatę dosłodźcie miodem.







Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...