poniedziałek, 29 lutego 2016

MAKARON Z BROKUŁAMI (I BOCZKIEM? ) W SEROWYM SOSIE


Składniki
  • dowolny makaron
  • brokuły
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie lazur)
  • sól, swieżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, trochę cukru
Przygotowanie
Boczek pokrójcie na wąskie paski, wysmażcie na suchej patelni (lub w piekarniku), aby stał się chrupiący. Odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, odłóżcie.
Brokuły umyjcie, podzielcie na różyczki, ugotujcie w wodzie z odrobiną soli i cukru tak, aby nadal pozostały jędrne. Do rondelka wlejcie śmietankę i dodajcie pokruszony ser -podgrzewajcie do momentu, aż ser rozpuści się i połączy ze śmietanką tworząc sos. Przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową i, jeśli trzeba, odrobiną soli. 
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (trochę wody z gotowania makaronu wlejcie do serowego sosu).
Ugotowane brokuły wrzućcie razem z makaronem do sosu, jeśli trzeba lekko podgrzejcie. Wymieszajcie, nałóżcie na talerze. Posypcie przysmażonym boczkiem.




wtorek, 23 lutego 2016

SMOOTHIE Z AWOKADO, BANANÓW I KIWI


Składniki
  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • sok z 2 mandarynek lub 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 (lub do smaku) łyżki miodu
Przygotowanie
Awokado, kiwi i banany umyjcie i obierzcie, pokrójcie na mniejsze części. Z awokado wyciągnijcie pestkę i razem z  wszystkimi składnikami wrzućcie do blendera. Zmiksujcie na bardziej lub mniej gęstą masę.
Najlepiej smakuje schłodzony :)






poniedziałek, 8 lutego 2016

SZYBKIE CZEKOLADOWE CIASTO Z BAILEYS



Składniki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 75 ml likieru Baileys
  • kwaśna śmietana do podania- opcjonalnie
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st., przygotujcie formę do pieczenia (u nas 20x30 cm).
Masło rozpuśćcie w rondlu wraz z połamaną czekoladą, wymieszajcie do powstania gładkiej masy, odstawcie do lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy.
Pieczcie ok 20-25 minut.
Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany.







środa, 3 lutego 2016

TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI



Składniki
ciasto:

  • 140 g zimnego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
  • 3-4 główki czosnku
  • 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 niecała łyżka cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku + do posypania
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 100 g twardego sera koziego
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Zróbcie spód tarty- zimne masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki.

Nagrzejcie piekarnik do 180 st.
Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie na ciasto połóżcie papier do pieczenia, obciążcie go (ryżem, fasolą lub kulkami ceramicznymi) i pieczcie około 15 minut. Ściągnijcie obciążenie, dopieczcie jeszcze przez około 10 minut bez obciążenia.

W czasie pieczenia spodu przygotujcie karmelizowany czosnek: główki czosnku podzielcie na ząbki, ząbki obierzcie. Do rondla wlejcie wodę i włóżcie ząbki czosnku. Gotujcie przez około 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedźcie, dokładnie osuszcie.
Do tego samego rondla wlejcie oliwę, włóżcie obgotowany czosnek, smażcie około 2 minuty. Dolejcie 220 ml wody i ocet balsamiczny. Gotujcie około 10 minut. Teraz dodajcie cukier, trochę soli i zioła- podgrzewajcie na niewielkim ogniu do momentu aż większość płynu odparuje, a czosnek pokryje się karmelowym syropem. Odstawcie.
Jaja rozmąćcie, dokładnie wymieszajcie ze śmietanami, solą i pieprzem.
 Na upieczonym spodzie tarty rozłóżcie czosnek, pokruszcie oba rodzaje koziego sera. Tartę zalejcie masa śmietanowo-jajeczną, posypcie tymiankiem i pieczcie około 35-40 minut w temperaturze 160 st.






 przepis na nadzienie podpowiedział mi Yotam Ottolenghi -"Obfitość"

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...