wtorek, 20 września 2016

ZAPIEKANA ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA


Składniki

  • 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny)
  • 1/2 dużego kalafiora
  • biała część pora
  • 1 ziemniak
  • 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur)
  • ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere
  • trochę masła do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki.
W rondlu rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim pora. Dorzućcie kalafiora i pokrojonego ziemniaka. Zalejcie wszystko bulionem i gotujcie, aż warzywa zmiękną. Dodajcie pokruszony ser z niebieską pleśnią, poczekajcie aż dobrze się rozpuści, wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry.
Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem.
Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki.





środa, 14 września 2016

CHLEB GRAHAM


Składniki

  • 250 g mąki pszennej 650
  • 250 g mąki graham 1850
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka dobrej soli 
  • 1 łyżka masła
  • garść łuskanego słonecznika
Przygotowanie


Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypcie mąką. Misę z zagniecionym ciastem obwińcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat i znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie 50 min do godziny.
Chlebek wychodzi równie pyszny pieczony w automacie.




Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...