poniedziałek, 11 maja 2015

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE


Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;))
  • masło (klarowane) do smażenia
  • sól, pieprz
  • makaron
Przygotowanie
Białe szparagi umyjcie i obierzcie, zielone tylko umyjcie. Odłamcie z nich zdrewniałe końce (trzymając za koniec szparaga ułamcie go- sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pokrójcie na mniej więcej 2 cm kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie. 
Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie do niego trochę wody z gotowania makaronu. Pamiętajcie też, aby nie gotować sosu zbyt długo- szparagi powinny być jędrne.
W międzyczasie ugotujcie makaron. Wymieszajcie go z sosem, podawajcie natychmiast.







KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ


Sezon na rabarbar czas zacząć! ;)

Składniki
ciasto:

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g zimnego smalcu
  • 3 żółtka
nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru
  • ok 6-7 łyżek brązowego cukru (lub mniej/więcej do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
pierzynka owsiana:
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6-7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • cukier puder do podania

Przygotowanie
Najpierw zróbcie ciasto.
Przesiejcie mąkę, zmieszajcie ją z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać  mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika.
W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie do niego rabarbar i chwilę przesmażcie, dodając w międzyczasie cukier (do smaku) i cynamon. Kiedy rabarbar lekko zmięknie, wyłączcie płomień.
W osobnym naczyniu w zimnej wodzie rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną. Połączcie ją z rabarbarem, wymieszajcie, chwilę jeszcze przesmażcie razem. 
Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie klasyczną, prostokątną blachę do pieczenia ciasta, wyłóżcie ją papierem. Z zamrażalnika wyciągnijcie ciasto, zetrzyjcie na tarce do przygotowanej formy. Włóżcie do piekarnika i podpieczcie przez około 15 minut (aż osiągnie złoty kolor). 
Ubijcie białka, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wymieszajcie je z płatkami owsianymi.
Wyciągnijcie z piekarnika upieczony spód. Nałóżcie na niego rabarbarowe nadzienie, a na to rozsmarujcie ubite białka z płatkami.
Pieczcie około 15 minut.
Przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem.





środa, 6 maja 2015

SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ


Dziś również bez przemyśleń.
Mało ostatnio w nas natchnienia. Ciepłe dni gonią nas na świeże powietrze (nawet z planszówkami wychodzimy na trawę), goni nas też wszystko to, co jeszcze nie uprzątnięte po zimie. Doba nie wystarcza na połowę zaplanowanych czynności, czasu mało, wyrzuty sumienia dokładają swoje (prowadzimy bloga, a tak mało poświęcamy Wam ostatnio czasu…).  Popełniłam też to, co wydawało mi się, w moim wykonaniu, nierealne- zaczęłam czytać trzy książki. Jednocześnie.
(Każdą trzymam w innym miejscu i "połykam" po rozdziale (albo pół) kiedy tylko mam wolną minutę).
Żadnej -jeszcze- nie dokończyłam (skończę i nigdy więcej tego nie zrobię, nigdy kilku na raz!).
W głowie kotłuje się nam milion pomysłów.  Na wycieczki, na potrawy, na remonty  ( i wszystkie staramy się realizować ;) ).
Wymyślamy, przestawiamy, zmieniamy. Debatujemy godzinami. 
Ale spokojnie.
To nie męczy:) 
Wręcz przeciwnie. Ku przerażeniu niektórych, dodaje jeszcze więcej energii. I otwiera umysł :)
Też tak macie?
Tę sałatkę (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia batatów ) robi się w niecałe 5 minut.
Ideał dla kotłujących się głów.

Składniki
  • 2-3 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 papryczka chili
  • dymka do posypania lub świeża bazylia
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • świeżo zmielony pieprz, ewentualnie sól
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Przygotujcie folię aluminiową, tyle kawałków, ile jest batatów. Bataty wyszorujcie, każdego z nich nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut.
Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską. Z papryczki chili wyciągnijcie ziarenka i pokrójcie ją na drobne kawałki, dymkę posiekajcie, dodajcie do sałatki.
Przed podaniem polejcie danie szczodrze sokiem z cytryny, oliwą i posypcie świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe ;)




Sałatki na grilla

SMOOTHIE TRUSKAWKOWE Z NASIONAMI CHIA


Składniki

  • 2-3 szkl truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka nasion chia
Przygotowanie
Banana i kiwi obierzcie, z truskawek usuńcie szypułki. Wszystkie składniki razem z nasionami chia wrzućcie do miksera. Zmiksujcie na gładką masę.
Podawajcie od razu :)



Oczyszczające smoothies

poniedziałek, 4 maja 2015

CZEKOLADOWE RACUCHY Z MĄKI GRYCZANEJ Z BANANAMI I OTRĘBAMI W TRUSKAWKOWYM SOSIE


Składniki

  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 1 (niecała) łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4-5 łyżek cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szkl kefiru
  • 2 dojrzałe banany
  • do podania kwaśna śmietana, zmiksowane truskawki
  • do smażenia masło klarowane
Przygotowanie
Przesianą mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao, cukrem i otrębami. W drugiej misce rozmąćcie jajo, wymieszajcie z roztopionym masłem i kefirem. Składniki mokre wlejcie do miski z suchymi, dodajcie obrane i pokrojone banany i dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na kilkanaście minut.
Rozgrzejcie patelnię, roztopcie odrobinę masła. Łyżką nakładajcie racuchy na rozgrzaną patelnię, smażcie z obu stron aż lekko zbrązowieją.
Podawajcie z kwaśną śmietaną ( a jeszcze lepiej z creme fraiche) i zmiksowanymi świeżymi (lub mrożonymi) truskawkami.
Z podanej porcji wychodzi mi zwykle około 12 racuchów.





piątek, 1 maja 2015

SAŁATKA Z CUKINII, BOCZKU I ZIEMNIAKÓW W SEROWYM SOSIE



Składniki
  • ok 4 średnich ziemniaków
  • 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała)
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka dymki
  • 50 g surowego, wędzonego boczku
  • sól, pieprz
sos serowy:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g gorgonzoli
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się za mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry.
Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki.
Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie go z patelni, odsączcie z tłuszczu, odłóżcie do miseczki. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażcie lekko z obu stron plastry cukinii (posypcie je solą i  świeżo zmielonym pieprzem). Nie smażcie długo, powinny pozostać jędrne i chrupiące. Ściągnijcie cukinię, włóżcie do drugiej miski,  na tę samą patelnię połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej).
Do rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry.
Idealna na ciepło i na zimno. Do grilla albo jako samodzielne danie.









CZEKOLADOWE CIASTO Z BANANAMI I SOSEM TOFFI


Składniki
  • 110 g masła
  • 110 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego )
  • 110 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 banan, obrany i pokrojony w plastry
  • do posypania cukier puder
sos toffi:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g brązowego cukru
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Najpierw przygotujcie sos toffi: wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, podgrzewajcie, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuściły się i połączyły, następnie doprowadźcie do wrzenia. Zmniejszcie płomień i powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki. 
Odstawcie do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie.
Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach, ale tak ma być :). 
Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 25-30 minut- góra powinna lekko popękać. Wyciągnijcie, przestudźcie, dopiero teraz krójcie (jeśli pokroicie mocno ciepłe, może trochę się rozwalić). Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.





zainspirował mnie przepis Katie Quinn Davies