Składniki
500 ml kwaśnej, tłustej śmietany (30%)
150 gram mąki
pół łyżeczki soli
500 ml mleka
cynamon
cukier
masło
Przygotowanie
Na początek śmietana, garnek, mały ogień i jakaś godzina cierpliwości. Od czasu do czasu zamieszajcie, śmietana musi powoli bulgotać i dojść do gładkiej konsystencji . Następnie odrobinę "podkręćcie" gaz, przesiejcie mąkę i powoli dosypujcie do śmietany, jednocześnie intensywnie mieszając. Na powierzchni musi wytrącić się żółty tłuszczyk, który należy odlać. Teraz możecie dolewać mleka. Powoli, ciągle mieszając, ponownie na małym ogniu. Dosypcie soli. Jeszcze chwile niech się pogotuje i gotowe! Powinien być naprawdę gęsty, o konsystencji kaszy manny. Posypcie teraz dużą ilością cukru i cynamonu. Powinno się podawać go z kawałeczkiem solonego masła na górze, jednak my uważamy, że dość kalorii w jednej porcji i rømmegrøta zajadamy bez dodatku masła. Obok talerzyk z dojrzewającymi wędlinami i mamy Norwegię na stole:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz