Składniki
- 1 jajo
- 1 białko do posmarowania
- 1/4 kostki masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- powidła śliwkowe
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim drożdże, dodajcie odrobinę cukru i odstawcie do wyrośnięcia. Mąkę przesiejcie przez sito, dodajcie do niej cukier puder, rozpuszczone wcześniej masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiajcie tak długo aż zacznie odklejać się od rąk. Odstawcie ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazujcie ciasto uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości u nas już długi czas :)
Fajniutkie rogaliki!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDomowe rogaliki są najlepsze :))
OdpowiedzUsuńWszystko, co domowe …:)
Usuń