Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- jajko
- ok 200 g boczku
- ok 150 g słoniny
- 1 cebula
- 200 g twarogu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce lub zmiksujcie w blenderze. Następnie wylejcie masę na gazę i odciśnijcie nadmiar wody do osobnej miski. Na dnie osadzi się skrobia ziemniaczana - dodajcie ją do Waszych ziemniaczków. Jeszcze tylko jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną (potrzebna ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków, musicie ją więc regulować), sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Masę (powinna być gęsta) rozłóżcie na desce i zsuwajcie nożem do wrzącej, dobrze osolonej wody. Gotujcie przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągajcie łyżką cedzakową.
Słoninę, boczek i cebulę pokrójcie w kostkę. Na rozgrzanej patelni stopcie słoninę, Kiedy zacznie się rumienić dodajcie boczek, a po chwili cebulę. Ugotowane kluseczki podawajcie ze skwareczkami i twarogiem. Możecie wymieszać też wszystko w jednym garnku, wtedy ser zacznie się pysznie roztapiać.... To zdecydowanie jeden ze smaków naszego dzieciństwa, który towarzyszy nam do dziś.
Proste i pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTeraz moje dzieci będą wspominać :)
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo :)
Usuń