Gdybym wcześniej wiedziała, że istnieje…
Bardzo szybkie, bardzo proste i mocno uzależniające ciasto. Dla fanów cynamonu.
Z chrupiącą skorupką na zewnątrz i skarmelizowanym cynamonem wewnątrz.
Nasze Małpeczki "zrobiły" to ciasto w kwadrans, jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka.
Na jutro zamówiły następne.
Składniki
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 250 ml mleka
- 75 g masła
do obtoczenia:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie
Mleko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim masło.
Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z pozostałymi suchymi składnikami (solą, cukrem i drożdżami). Dodajcie mleko z masłem, wyrabiajcie przez kilka minut na gładkie ciasto. Ciasto włóżcie do misy, zawińcie szczelnie folią i odstawcie na godzinę. Podczas oczekiwania zróbcie masę do obtaczania kulek- rozpuśćcie masło, wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Przygotujcie również dowolna formę do pieczenia, wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Po godzinie ciasto wyciągamy, zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczcie w masie cukrowo-cynamonowej (nie żałujcie masy) i ułóżcie dosyć luźno w formie. Nie dociskajcie. Kiedy forma będzie pełna, obwińcie ją folią i odstawcie na około pół godziny.
Piekarnik nagrzejcie do 175 st. Chlebek pieczcie około 35 minut.
Genialny! Nie ma to jak porządna dawka cynamonu ;)
OdpowiedzUsuń