- 2 średnie cukinie
- 2 szalotki lub 1 średnia cebula
- ok 250g lub więcej (im więcej, tym lepiej) kurek
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok 2 garści świeżo startego parmezanu + do posypania
- 100 g kaszy jaglanej
- dobra sól, świeżo zmielony pieprz
- posiekane chili (opcjonalnie)
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętajcie o przelaniu kaszy najpierw wrzątkiem). Piekarnik nagrzejcie do 180 st.
Kurki dokładnie umyjcie. Szalotkę posiekajcie. Cukinie umyjcie i przepołówcie. Łyżką wydrążcie środek, posiekajcie go. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie go masłem.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie szalotkę (lub cebulę), smażcie, aż stanie się szklista. Dorzućcie kurki, chwilę przesmażcie i dodajcie posiekany środek cukinii. Trzymajcie tak na ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć. Wlejcie kremówkę, smażcie, aż trochę się zredukuje. Dosypcie parmezan, wymieszajcie i chwilę pogotujcie. Wyłączcie palnik. Do sosu dodajcie kaszę i posiekaną natkę pietruszki, teraz jest tez czas na dodanie chili, posypcie solą i pieprzem, wymieszajcie. Spróbujcie nadzienia- jeśli trzeba doprawcie.
Wydrążone cukinie napełnijcie przygotowanym farszem, posypcie parmezanem.
Zapiekajcie około 20-30 minut.
Pretty component of content. I just stumbled upon your blog and
OdpowiedzUsuńin accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog
posts. Anyway I'll be subscribing for your augment and even I achievement you get right of entry to consistently rapidly.
Great blog you've got here.. It?s hard to find quality writing like yours these days.
OdpowiedzUsuńI truly appreciate people like you! Take care!!