Nasze ulubione danie dziś w wersji "bardziej męskiej"( opis może być jednak trochę mylący- w naszej rodzince to kobietki bardziej kochają boczek...;) ). Święta już tuż, tuż, po wczorajszym buszowaniu Mikołaja w kuchni postanowiliśmy zrobić dziś coś mniej świątecznego- ot, tak, żeby nam się Święta nie "przejadły" ;)
Składniki
makaron (u nas tagliatelle)
500 g szpinaku (baby)
150 g dosyć tłustego boczku
250 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
100 g parmezanu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane (jeśli boczek jest zbyt chudy)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
jaja (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ugotujcie makaron pozostawiając trochę wody, w której się gotował. Pokrójcie w kostkę boczek i cebulę, posiekajcie czosnek. Umyjcie szpinak i drobno go pokrójcie. Rozgrzejcie rondel, wrzućcie boczek i smażcie, aby wytopił się tłuszcz- jeśli tłuszcz nie wytapia się odpowiednio, dodajcie trochę klarowanego masła. Dorzućcie pokrojoną cebulę i czosnek, zetrzyjcie trochę gałki muszkatołowej i smażcie tak kilka minut. Teraz czas na szpinak- dodawajcie go partiami (całość najprawdopodobniej nie zmieści się w rondlu), czekając aż przywiędnie i zrobi się ciemny. Przesmażcie wszystko chwilę tak, aby wyparował nadmiar płynu ze szpinaku, dodajcie mascarpone i śmietanę, przyprawcie.
Do rondla ze szpinakiem włóżcie makaron, posypcie wszystko startym parmezanem i wlejcie trochę wody pozostałej z gotowania makaronu (zgodnie z Waszymi upodobaniami). Wymieszajcie całość i przyprawcie raz jeszcze- podawajcie natychmiast.
Moi chłopcy bardzo lubią położyć na szczyt tego dania jajko sadzone- spróbowałam, faktycznie chyba tego mi wcześniej brakowało :)
Uwielbiam takie makarony, dziś robiłam też robiłam ze szpinakiem do tego ser bałkański (w lidlu jest dobry), następnym razem spróbuję z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńJa tez często robię zakupy w lidlu:). A makaron z boczkiem smakuje całkiem przyzwoicie;).Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńJa zamiast boczku daję suszone pomidory :)
OdpowiedzUsuńteż pyszne:)
Usuńprzepyszne! chociaż zrobiłam wersję lżejszą, czyli bez parmezanu (bez boczku by się nie obeszło :)
OdpowiedzUsuńach ten boczuś:). pozdrawiamy ;)
OdpowiedzUsuń