Kto z nas nie lubi wspaniałej, chrupiącej bagietki w sobotni, słoneczny poranek, niech pierwszy rzuci kamieniem...;)
Składniki
- 250 ml wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej 500
- torebka drożdży instant (7 g)
Przygotowanie
Jeśli pieczecie w automacie, wsypcie wszystkie składniki do pojemnika w podanej kolejności. Ustawcie program "zagniatanie", następnie odstawcie ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uformujcie bagietki i włóżcie do formy. Ustawcie program "pieczenie".
Jeśli natomiast nie posiadacie automatu, zagniećcie ciasto, pozostawcie je na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie uformujcie bagietki i odstawcie w blasze jeszcze na pół godziny. Pieczcie w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Przepis na 6-8 małych bagietek.
Domowe, świeże, mięciutkie i pachnące bułeczki- uwielbiam nie tylko w sobotni poranek :)))
OdpowiedzUsuń