Składniki
- ok 300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych
- 200 ml jogurtu greckiego
- 150 ml maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 ogórki konserwowe
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety pokrójcie na centymetrowe paski. Cebulę dowolnie, drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz