Bez ubarwiania- to bardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw.
Według nas- IDEAŁY.
Składniki
- ok 500 g solonych płatów śledziowych
- 250 ml octu z białego wina
- 200 g cukru
- 1 cebula
- 6-8 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 goździków
- 2-3 listki laurowe
Przygotowanie
Śledzie opłuczcie i pokrójcie na dowolne kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.
Odstawcie do ostudzenia.
W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały.
tez takie lubię:)
OdpowiedzUsuń