środa, 26 listopada 2014

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM


Bez ubarwiania- to bardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw.
Według nas- IDEAŁY. 

Składniki
  • ok 500 g solonych płatów śledziowych
  • 250 ml octu z białego wina
  • 200 g cukru
  • 1 cebula
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 goździków
  • 2-3 listki laurowe
Przygotowanie
Śledzie opłuczcie i pokrójcie na dowolne kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę. 
Odstawcie do ostudzenia.
W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały.








1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...