poniedziałek, 17 listopada 2014

CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY


Składniki
  • 3 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsze, tym lepsze)
  • 2  średnie jaja
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 160 g mąki
  • 50 g dobrego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5-1 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 170 st (z termoobiegiem), przygotujcie formę- keksówkę. Masło roztopcie i ostudzcie, orzechy i czekoladę dowolnie posiekajcie. Banany obierzcie i dobrze rozgniećcie widelcem, wymieszajcie z jajami i ekstraktem z wanilii.  Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z resztą składników suchych (proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem i solą. Do składników suchych wlejcie składniki mokre (jaja z bananami i roztopione masło), wrzućcie posiekane orzechy i czekoladę,  wymieszajcie tylko do połączenia składników.
Pieczcie około 50-55 minut.






10 komentarzy:

  1. Chlebek bananowy to najlepsze ciasto świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Któż to tak delikatnie podskubuje ten pyszny chlebek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe rączki zawsze broją. :) Super przepis, wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małe rączki są najdroższe :). Pozdrawiamy goraco!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...