Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsze, tym lepsze)
- 2 średnie jaja
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 160 g mąki
- 50 g dobrego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5-1 szkl posiekanych orzechów włoskich
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 170 st (z termoobiegiem), przygotujcie formę- keksówkę. Masło roztopcie i ostudzcie, orzechy i czekoladę dowolnie posiekajcie. Banany obierzcie i dobrze rozgniećcie widelcem, wymieszajcie z jajami i ekstraktem z wanilii. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z resztą składników suchych (proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem i solą. Do składników suchych wlejcie składniki mokre (jaja z bananami i roztopione masło), wrzućcie posiekane orzechy i czekoladę, wymieszajcie tylko do połączenia składników.
Pieczcie około 50-55 minut.
Chlebek bananowy to najlepsze ciasto świata :)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda!
Usuńo ale fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńFajny, smaczny i w ogole… ;)
UsuńBoską ma konsystencję :)
OdpowiedzUsuńI tak wlasnie smakuje :)
UsuńKtóż to tak delikatnie podskubuje ten pyszny chlebek?
OdpowiedzUsuńOliweczka i Tymus oczywiscie !
UsuńMałe rączki zawsze broją. :) Super przepis, wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMałe rączki są najdroższe :). Pozdrawiamy goraco!
Usuń