Składniki
- 200 g śledzi marynowanych (najlepiej z tego właśnie przepisu )
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 4 -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie posiekany koperek
Przygotowanie
Śledzie pokrójcie na małe kawałki. Musztardy połączcie ze śmietaną i majonezem, dodajcie miód, sól i pieprz, dokładnie wymieszajcie. Do sosu wrzućcie pokrojone śledzie oraz koperek, jeśli używacie. Przełóżcie do słoika, zakręćcie i odstawcie do lodówki na 1-2 dni.
też robię śledzie w takim sosie:)
OdpowiedzUsuńJedne z najlepszych, prawda?
UsuńZrobilam. Genialne! Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń