Składniki
10 niewoskowanych cytryn
dwie laski cynamonu
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
200 g soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie
Na początek musicie dobrze umyć cytryny, jeśli nie uda Wam się kupić niewoskowanych, wyparzcie je wrzątkiem. Pięć cytryn ponacinajcie na 3/4 długości, tak, żeby powstały ćwiartki połączone na końcach. Do każdej z cytryn wsypcie po łyżeczce soli , zaciśnijcie ćwiartki i po kolei umieszczajcie we wcześniej wyparzonym słoiku. Dorzućcie kilka ziaren pieprzu, liście laurowe i laski cynamonu. postarajcie się równomiernie wysypać resztę soli. Z pozostałych pięciu cytryn wyciśnijcie sok i wlejcie do słoika, dopełnijcie wodą. Odstawcie w ciemne miejsce i co kilka dni potrząsajcie, by rozprowadzić sól. Teraz uzbrójcie się w cierpliwość bo cytryny będą gotowe za miesiąc...
Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera "Kulinarne Wyprawy Jamiego" i powiem szczerze, zaintrygował mnie. Cytryny są naprawdę rewelacyjne do mięs, ryb, gulaszu, dressingów. Skórka ma niesamowity aromat. Spróbujcie sami!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńnie miałam nigdy okazji takich skosztować. ciekawa jestem, bardzo, jak smakują.
OdpowiedzUsuńMy dodajemy jeszcze goździki, a czasami także suszone chili i nasiona kolendry
OdpowiedzUsuńO goździkach słyszałam, następnym razem spróbuję Waszej wersji:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWidziałam kiedyś jak Jamie przygotowywał jakiś danie przy użyciu tych cytryn. Skusiłaś mnie zarówno do zrobienia cytryn jak i zakupu książki.
OdpowiedzUsuńKsiążka jest naprawdę... smakowita.Egzotyczna, ale nieskomplikowana. Chyba jedna z lepszych jego książek. A cytryny zrób koniecznie:). Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam prostotę i smakowite przepisy Jamiego. Ciekawa jestem tych kiszonych cytryn, bo u nas to jednak ciągle jest egzotyka... Pozdrawiam! :))
OdpowiedzUsuń...ale powolutku sie przełamujemy:). Spróbuj koniecznie, choćby dla Jamiego;). Pozdrawiamy również!
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji.
OdpowiedzUsuń