środa, 18 lutego 2015

SMAŻONY KUSKUS Z CEBULĄ I MOZZARELLĄ


To może być samodzielne danie (jest sycące!), ale może być również dodatkiem do obiadu (dziś u nas sąsiadował z dorszem).
Pyszny. Chrupiący. Lekko słodkawy.
Przekonał nawet moje-nielubiące-kuskusu Dzieciaczki.
I przygotowuje się go w nieco więcej niż kwadrans.




Składniki
  • ok 100 g kaszy kuskus
  • odpowiednia ilość wrzącej wody lub wrzącego bulionu do przygotowania kaszy 
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 100 g mozzarelli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2- 1 łyżeczki cukru
  • sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • masło klarowane do smażenia (lub zwykłe + olej)
  • opcjonalnie trochę dymki do posypania
Przygotowanie

 Kuskus przygotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zalewając go bulionem lub posoloną wrzącą wodą. Posiekajcie cebulę
Na maśle klarowanym przysmażcie cebulę, nie rumieniąc jej zbyt mocno, najlepiej wcale, raczej zeszklijcie. Do miękkiej już cebuli dołóżcie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier i chwilę przesmażcie, spróbujcie, całość powinna być słodko-winna. Tak przygotowany sos zmieszajcie z kuskusem, porwanymi kawałkami mozzarelli, posypcie natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i jeśli potrzeba jeszcze doprawcie.
Na patelni lub w rondlu roztopcie trochę masła klarowanego. Włóżcie wymieszaną kaszę, ugniećcie łyżką i pozwólcie jej tak smażyć się przez około 10-15 minut (nie przykrywając, nie mieszając), do momentu pojawienia się brązowych, chrupiących, lekko odstających od patelni boków. 
Gotowe. 
Przykryjcie patelnię dużym talerzem i szybko odwróćcie.
Ta przyrumieniona część jest najlepsza!


Inspirację zaczerpnęłam od Yotam'a Ottolenghi

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...