niedziela, 15 lutego 2015

AKSAMITNA, ZIEMNIACZANA ZUPA KREM Z PARMEZANEM I CHIPSAMI Z BOCZKU


Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 litra wywaru drobiowego z domowej kostki rosołowej
  • 1 mała marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 3 duże łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub masło do smażenia
Przygotowanie
Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej, lub sami ugotujcie wywar warzywny, bądź mięsny. Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku - dodajcie do zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej boczek i posypcie szczypiorkiem. Wspaniała, aksamitna, a do tego niezwykle smaczna...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...