Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 litra wywaru drobiowego z domowej kostki rosołowej
- 1 mała marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 łyżek startego parmezanu
- garść posiekanego szczypiorku
- ok 100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 3 duże łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- oliwa lub masło do smażenia
Przygotowanie
Do 1,5 litra wody dodajcie łyżkę domowej kostki rosołowej, lub sami ugotujcie wywar warzywny, bądź mięsny. Na oliwie podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekane ząbki czosnku - dodajcie do zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej boczek i posypcie szczypiorkiem. Wspaniała, aksamitna, a do tego niezwykle smaczna...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz