Składniki
ciasto na pierogi zróbcie z tego przepisu
- 500 g mąki pszennej
- 1 całe jajo
- 2 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 szkl gorącej wody
- sól do osolenia wody
nadzienie:
- ok 1 kg mięsa z udek kurczaków
- ok 150 g boczku wędzonego
- 1-2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 0,5 szkl czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy dijon (lub innej)
- sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- trochę posiekanego lubczyku
- 1 jajo
- ewentualnie trochę masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie
Ciasto na pierogi zróbcie z tego przepisu. Mięso z udek kurczaków, boczek, cebulę, czosnek i marchewkę przygotujcie i pokrójcie na dowolne części (wielkość nie ma znaczenia- pózniej wszystko będzie mielone). Na rozgrzaną patelnię wrzućcie boczek, wytopcie z niego tłuszcz (jeśli wytopi się zbyt mało wspomóżcie się masłem klarowanym). Dołóżcie kawałki fileta z udek, podsmażcie chwilę, dołóżcie posiekaną cebulę i czosnek, poczekajcie aż się zeszkli i dorzućcie marchewkę. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dolejcie wino i smażcie, aż wino zredukuje się. Wyłączcie palnik i poczekajcie aż warzywa z mięsem trochę przestygną.
Przestudzone warzywa i mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze. Dodajcie przyprawy, siekane zioła i jajo i dobrze wyróbcie.
Ciasto na pierogi rozwałkujcie. Wykrawajcie dowolne części( klasyczne koła? ;)), nakładajcie farsz,zlepiajcie i gotujcie w osolonym wrzątku. Pierogi są gotowe około 2 minuty po wypłynięciu.
A z czym podawać? Z cebulką, barszczykiem, z czymkolwiek chcecie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz