wtorek, 23 września 2014

PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM Z UDEK




Składniki
ciasto na pierogi zróbcie z tego przepisu

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 całe jajo
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szkl gorącej wody
  • sól do osolenia wody

nadzienie:

  • ok 1 kg mięsa z udek kurczaków
  • ok 150 g boczku wędzonego
  • 1-2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 0,5 szkl czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka musztardy dijon (lub innej)
  • sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • trochę posiekanego lubczyku
  • 1 jajo
  • ewentualnie trochę masła klarowanego do smażenia


Przygotowanie
Ciasto na pierogi zróbcie z tego przepisu. Mięso z udek kurczaków, boczek, cebulę, czosnek i marchewkę przygotujcie i pokrójcie na dowolne części (wielkość nie ma znaczenia- pózniej wszystko będzie mielone). Na rozgrzaną patelnię wrzućcie boczek, wytopcie z niego tłuszcz (jeśli wytopi się zbyt mało wspomóżcie się masłem klarowanym). Dołóżcie kawałki fileta z udek, podsmażcie chwilę, dołóżcie posiekaną cebulę i czosnek, poczekajcie aż się zeszkli i dorzućcie marchewkę. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dolejcie wino i smażcie, aż wino zredukuje się. Wyłączcie palnik i poczekajcie aż warzywa z mięsem trochę przestygną.
Przestudzone warzywa i mięso zmielcie w maszynce do mielenia mięsa lub malakserze. Dodajcie przyprawy, siekane zioła i jajo i dobrze wyróbcie.
Ciasto na pierogi rozwałkujcie. Wykrawajcie dowolne części( klasyczne koła? ;)), nakładajcie farsz,zlepiajcie i gotujcie w osolonym wrzątku. Pierogi są gotowe około 2 minuty po wypłynięciu.
A z czym podawać? Z cebulką, barszczykiem, z czymkolwiek chcecie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...