piątek, 19 września 2014

GRZYBY DUSZONE Z CEBULĄ, CZOSNKIEM I WINEM




Składniki
  • ok 1 kg świeżych grzybów
  • 2-3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki  lub więcej białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie kwaśna śmietana, kilka łyżek

Przygotowanie
Grzyby oczyśćcie i umyjcie. Trzonki pokrójcie w plasterki, a kapelusze w paski. Cebulę i czosnek posiekajcie. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę i czosnek i smażcie, aż staną się szkliste. Teraz dorzućcie pokrojone grzyby, smażcie na średnim ogniu, tak, aby lekko się przyrumieniły. Po kilku minutach dolejcie wino (jeśli wolicie wersję bez wina, tę część pomińcie) i smażcie dalej, niech wino wyparuje a grzyby zmiękną. Kiedy będą już zupełnie miękkie przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Teraz jest też czas na użycie kwaśnej śmietany, jeśli lubicie grzyby w tej wersji ( my jednak wolimy bez, przy całej naszej miłości do śmietany ;) ), po prostu dodajcie jej kilka łyżek i wymieszajcie dobrze.
 Podawajcie z natką pietruszki, nie żałujcie jej :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...