Składniki
- ok 1 kg świeżych grzybów
- 2-3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki lub więcej białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
- opcjonalnie kwaśna śmietana, kilka łyżek
Przygotowanie
Grzyby oczyśćcie i umyjcie. Trzonki pokrójcie w plasterki, a kapelusze w paski. Cebulę i czosnek posiekajcie. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło, wrzućcie cebulę i czosnek i smażcie, aż staną się szkliste. Teraz dorzućcie pokrojone grzyby, smażcie na średnim ogniu, tak, aby lekko się przyrumieniły. Po kilku minutach dolejcie wino (jeśli wolicie wersję bez wina, tę część pomińcie) i smażcie dalej, niech wino wyparuje a grzyby zmiękną. Kiedy będą już zupełnie miękkie przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Teraz jest też czas na użycie kwaśnej śmietany, jeśli lubicie grzyby w tej wersji ( my jednak wolimy bez, przy całej naszej miłości do śmietany ;) ), po prostu dodajcie jej kilka łyżek i wymieszajcie dobrze.
Podawajcie z natką pietruszki, nie żałujcie jej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz