To również jeden z produktów, które zwykle kupowaliśmy. Sos słodko-pikantny uwielbiamy nie tylko do sajgonek- jemy go tak naprawdę niemalże do wszystkiego. Połączony z jogurtem greckim lub majonezem mogę jeść łyżkami :)
Możecie zrobić go w wersji na ciepło lub zimno. Na zimno nie dodawajcie mąki ziemniaczanej i nie podgrzewajcie, my podajemy wersję na ciepło, którą pózniej również schładzamy- wydaje mi się, że podgrzewając lepiej wydobywamy wszystkie aromaty.
Składniki
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili (usuńcie z nich pestki)
1 łyżka octu ryżowego
sok z 2 limonek
ok 4-5 łyżek cukru
2 łyżki sosu rybnego
ok kopiastej łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok 0,5 szkl wody
ewentualnie sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekajcie drobno czosnek oraz papryczkę chili. W soku z limonek rozpuśćcie cukier, dodajcie chili i czosnek, ocet ryżowy, sos rybny i wymieszajcie wszystko. W wersji na ciepło przelejcie całość do rondelka. Teraz w zimnej wodzie rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną, wymieszajcie i dodajcie do pozostałych składników, zagotujcie i przyprawcie do uzyskania "Waszego" smaku- my czasem dodajemy jeszcze trochę cukru. Gotowe.
Wersja na zimno, jak się domyślacie, pozbawiona jest mąki ziemniaczanej i gotowania.
Smacznego.
taki sos lubię:)
OdpowiedzUsuńmhm;)
UsuńJA właśnie kupuję taki gotowy - bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis, sos wygląda tak jak powinien - pycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzawsze kupuje gotowy, wpisuję w mój zeszyt Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńile wychodzi tego sosu mniej wiecej?
OdpowiedzUsuńtrochę ponad pół szklanki
Usuń