Wiosna w natarciu. Dni są tak piękne, że żal wracać do domu. Dziś wrócić jednak musieliśmy, zbliżał się czas obiadu, a obiad, wiadomo Rzecz Święta.
Dzieciaczkom zapiekanka zasmakowała bardzo. Nic dziwnego, podsmażone ziemniaki, parmezan, cebula i boczek zapełniły nasze brzuszki po harcach na dworze. Cukinie zjemy chyba nawet z czekolada. I do tego chrupiące ciasto francuskie…
Tak. Było naprawdę smaczne.
Składniki
250 g ciasta francuskiego
ok 500 g ziemniaków
2 cebule
1 cukinia
150 g wędzonego boczku
0,5 szkl startego parmezanu
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
bulion lub woda
1 jajo
2 łyżki zarodków pszenicy
sól, pieprz
ewentualnie trochę oleju
masło do wysmarowanie formy
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorujcie i obierzcie. Pokrójcie na cienkie plastry. Cebulę obierzcie i posiekajcie. Boczek pokrójcie w cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie boczek i wysmażcie z niego tłuszcz (jeśli jest zbyt mało tłusty dodajcie trochę oleju). Chrupiące kawałki boczku przełóżcie do miseczki, a na rozgrzany tłuszcz po nim wrzućcie cebulę. Przesmażcie chwilę, kiedy cebula stanie się szklista dodajcie plastry ziemniaków. Smażcie kilka minut, ziemniaki powinny lekko się przyrumienić, teraz zmniejszcie ogień, dodajcie bulion lub wodę, przykryjcie i duście aż ziemniaki staną się miękkie. Zmiksujcie wszystko. Dodajcie posiekana natkę pietruszki, przysmażony boczek, jajo, parmezan (trochę zostawcie do posypania wierzchu), trochę soli i pieprzu. Wymieszajcie wszystko, spróbujcie i w miarę potrzeby jeszcze raz doprawcie.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. Cukinię umyjcie i pokrójcie w plastry. Posypcie solą i pieprzem i przysmażcie na patelni grillowej.
Formę do zapiekanek wysmarujcie masłem. Rozłóżcie równomiernie masę ziemniaczaną, na niej poukładajcie plastry cukinii. Przykryjcie płatem ciasta francuskiego, dociśnijcie go do warzyw. Posypcie pozostałym parmezanem i zarodkami pszennymi, ponakłuwajcie ciasto. Pieczcie ok 25-30 min. Po upieczeniu pozostawcie na chwilę, aby zapiekanka "odpoczęła".
Nam smakuje najlepiej z sałatką z roszponki skropionej octem balsamicznym.
Serdecznie dziękujemy:)
OdpowiedzUsuń