środa, 2 września 2015

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, TUŃCZYKA I POMIDORÓW



Składniki

  • ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka)
  • 1 cebula
  • 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 pomidory
  • posiekana natka pietruszki
  • trochę masła do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ocet balsamiczny 
Przygotowanie
Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą. Posiekajcie cebulę, pomidory umyjcie i pokrójcie na dowolne kawałki. Tuńczyka odcedźcie.
Na patelni rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim posiekaną cebulę.
Wymieszajcie fasolkę z ciepłą jeszcze cebulą, tuńczykiem i pomidorem. Doprawcie dobra solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypcie natka pietruszki i skropcie octem balsamicznym.
Pyszna na ciepło i na zimno.





Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora! W roli głównej: natka pietruszki

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Fasolka z własnego ogródka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała być pyszna :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I była :) Weszła do kanonu letnich sałatek :). Pozdrawiamy!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...