Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- ok 100 g surowego, wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- masło (ok 1 łyżki)
Przygotowanie
Fasolkę ugotujcie al dente. Boczek drobno pokrójcie, wrzućcie na suchą, rozgrzaną patelnię - wytopi się z niego tłuszcz. W międzyczasie posiekajcie drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Do boczku dorzućcie masło, kiedy się roztopi dołóżcie cebulę i czosnek, smażcie, aż się zeszklą.
Zawartość patelni połączcie z ugotowaną, odsączoną fasolką, dodajcie posiekaną natkę pietruszki, przyprawcie i wymieszajcie.
Pyszna na ciepło i na zimno.
Rewelacyjna również (i taką właśnie robimy najczęściej) w wersji bez boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz