piątek, 12 września 2014

FASOLKA SZPARAGOWA Z BOCZKIEM, CEBULKĄ I CZOSNKIEM



Składniki
  • 500 g fasolki szparagowej
  • ok 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło (ok 1 łyżki)

Przygotowanie
Fasolkę ugotujcie al dente. Boczek drobno pokrójcie, wrzućcie na suchą, rozgrzaną patelnię - wytopi się z niego tłuszcz. W międzyczasie posiekajcie drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Do boczku dorzućcie masło, kiedy się roztopi dołóżcie cebulę i czosnek, smażcie, aż się zeszklą. 
Zawartość patelni połączcie z ugotowaną, odsączoną fasolką, dodajcie posiekaną natkę pietruszki, przyprawcie i wymieszajcie.
Pyszna na ciepło i na zimno.
Rewelacyjna również (i taką właśnie robimy najczęściej) w wersji bez boczku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...