Składniki
1 l rosołu/bulionu/wywaru drobiowo-warzywnego
1 kalafior
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
100-150 g sera pecorino
sól, pieprz
masło klarowane
dymka
szynka surowa dojrzewająca
Przygotowanie
Warzywa umyjcie i obierzcie. W rosole umieśćcie podzielonego na różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujcie do miękkości. Cebulę i czosnek posiekajcie, zeszklijcie na rozgrzanym maśle klarowanym, przełóżcie do garnka z wywarem i zmiksujcie wszystko razem na gładką masę. Postawcie zupę jeszcze raz na ogniu, przyprawcie solą i pieprzem, wrzućcie starty ser pecorino (lub inny dojrzewający), wymieszajcie i podgrzewajcie do rozpuszczenia.
Dymkę posiekajcie. W piekarniku rozgrzanym do 180 st podpieczcie przez około 10 minut (lub na rozgrzanej patelni ) plastry szynki dojrzewającej. Kiedy lekko przestygnie pokrójcie ją na drobne kawałki. Zupę podawajcie posypaną podsmażoną szynką i dymką.
Smacznego.
ostatni dzwonek, bo później to już tylko chłodniki będą :)
OdpowiedzUsuńMhm, ale i na to cos poradzimy;). Raczej;)
UsuńUwielbiam zupę z kalafiora;) Podobnie jak brokułową:)
OdpowiedzUsuńDoskonaly!
OdpowiedzUsuń