czwartek, 15 maja 2014

ZUPA -KREM Z KALAFIORA I SERA OWCZEGO


Składniki
1 l rosołu/bulionu/wywaru drobiowo-warzywnego
1 kalafior
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
100-150 g sera pecorino 
sól, pieprz
masło klarowane
dymka
szynka surowa dojrzewająca

Przygotowanie
Warzywa umyjcie i obierzcie. W rosole umieśćcie podzielonego na różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujcie do miękkości. Cebulę i czosnek posiekajcie, zeszklijcie na rozgrzanym maśle klarowanym, przełóżcie do garnka z wywarem i zmiksujcie wszystko razem na gładką masę.  Postawcie zupę jeszcze raz na ogniu, przyprawcie solą i pieprzem, wrzućcie starty ser pecorino (lub inny dojrzewający), wymieszajcie i podgrzewajcie do rozpuszczenia.
Dymkę posiekajcie. W piekarniku rozgrzanym do 180 st podpieczcie przez około 10 minut (lub na rozgrzanej patelni ) plastry szynki dojrzewającej.  Kiedy lekko przestygnie pokrójcie ją na drobne kawałki. Zupę podawajcie posypaną podsmażoną szynką i dymką.
Smacznego.







4 komentarze:

  1. ostatni dzwonek, bo później to już tylko chłodniki będą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę z kalafiora;) Podobnie jak brokułową:)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...