poniedziałek, 5 maja 2014

SOS CZOSNKOWY

Dziś pokażemy Wam coś co towarzyszy nam zawsze i wszędzie. Pasuje niemal do wszystkiego, idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, świetny do sałatek i jako sos na kanapki. Niektórzy twierdzą, że jedyne co zawsze mam w lodówce to śmietana i majonez. A ja mówię Wam, że sos czosnkowy także;)


Składniki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 średnie ząbki czosnku polskiego
  • świeżo zmielona sól himalajska i pieprz
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie suszone zioła


Przygotowanie
Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub bardzo drobno posiekajcie, wówczas nie straci aromatu. Połączcie z jogurtem greckim i majonezem. Dobrze wymieszajcie, doprawcie solą, pieprzem i cukrem. Ja robię sos czosnkowy lekko słonawy, a dzięki soli himalajskiej wiem, że zjadam samo zdrowie. Oczywiście możecie dodać trochę .suszonych ziół. Odczekajcie godzinkę, aż się przegryzie i zajadajcie ze smakiem ;)








5 komentarzy:

  1. Hehehe majonez musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na doniczki! Czym są pomalowane? też takie chcę! ;)

    Karolka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te doniczki to dzieło jednej z nas (akurat tej drugiej;) ). Najlepsza ozdoba naszych kuchni!

      Usuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...