Składniki
na ciasto:
150 g mąki pszennej
70 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody
sól
nadzienie:
pęczek botwinki
100 g bryndzy zakopiańskiej
1,5 łyżki miodu tymiankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła klarowanego
tymianek
sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączcie w misie i zagniećcie, uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. Botwinkę na początku przygotujcie tak, jak na chłodnik. Liście drobno posiekajcie, buraczki zetrzyjcie na tarce. Podduście chwilę na maśle. Następnie dolejcie pół szklanki wody i sok z cytryny. Duście jeszcze przez 10 minut, następnie doprawcie tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu ziołowego. Dodajcie łyżkę miodu i wymieszajcie. Ciasto rozwałkujcie i ułóżcie w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, lub w formie do tarty. Ponakłuwajcie widelcem, następnie wyłóżcie botwinką. Na górze poukładajcie kawałeczki bryndzy, polejcie cienkim strumieniem reszty miodu, posypcie tymiankiem i oprószcie solą. Zapiekajcie 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Taaak!.
OdpowiedzUsuń