niedziela, 25 maja 2014

KISZ Z BOTWINKĄ I BRYNDZĄ

Dzień był szybki. Niby krótki relaksik rano, z mrożoną kawą, jednak później zrobił się "dzień gospodarczy". Jeszcze trochę siły zostało, więc powstał kisz. Jaki? Oceńcie sami :)


Składniki
na ciasto:
150 g mąki pszennej
70 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody
sól

nadzienie:
pęczek botwinki
100 g bryndzy zakopiańskiej
1,5 łyżki miodu tymiankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła klarowanego
tymianek
sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie
Składniki na ciasto połączcie w misie i zagniećcie, uformujcie kulkę, owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. Botwinkę na początku przygotujcie tak, jak na chłodnikLiście drobno posiekajcie, buraczki zetrzyjcie na tarce. Podduście chwilę na maśle. Następnie dolejcie pół szklanki wody i sok z cytryny. Duście jeszcze przez 10 minut, następnie doprawcie tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu ziołowego. Dodajcie łyżkę miodu i wymieszajcie. Ciasto rozwałkujcie i ułóżcie w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, lub w formie do tarty. Ponakłuwajcie widelcem, następnie wyłóżcie botwinką. Na górze poukładajcie kawałeczki bryndzy, polejcie cienkim strumieniem reszty miodu, posypcie tymiankiem i oprószcie solą. Zapiekajcie 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. 






2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...