Zapiekanka to szybki sposób na obiad. Kiedy nadchodzi dzień, w którym "babram się" w farbach, taki obiad sprawdza się przede wszystkim dlatego, że mogę posprzątać po nim, kiedy jeszcze się piecze. Później zwykle dochodzę do wniosku, że tak niewiele czasu mi zostało. No właśnie. Co z tym czasem? Zawsze go mało...
Składniki
2 filety z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 brokuł
4 duże pieczarki
2 jajka
2 łyżki śmietany
4 łyżki jogurtu greckiego
30 g startego parmezanu
garść płatków migdałów
oliwa lub masło do smażenia
świeżo zmielona sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Brokuły oczyśćcie, umyjcie i podzielcie na różyczki. Łodygi obierzcie i drobno pokrójcie, natomiast różyczki blanszujcie 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po tym czasie zalejcie je zimną wodą i odcedźcie. Pieczarek nie myjcie, tylko obierzcie i pokrójcie w plastry, czosnek drobno posiekajcie, cebulę pokrójcie w półksiężyce. Filety dobrze umyjcie, pokrójcie w plastry, doprawcie solą i pieprzem. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Dodajcie pieczarki, łodygi brokułów, cebulę i czosnek. Smażcie przez jakiś czas, następnie dodajcie przyprawy: sól, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową, oraz różyczki brokułów. Wszystko wymieszajcie. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, przełóżcie do niego zawartość patelni.Wymieszajcie jajka z jogurtem naturalnym, śmietaną i większą częścią parmezanu. Oczywiście możecie też użyć każdego innego sera. Powstały sos delikatnie doprawcie solą i pieprzem i polejcie nim Waszą zapiekankę. Posypcie resztą parmezanu i płatkami migdałów. Pieczcie około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smaczności życzę ;)
też tak sądzę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zapiekanki, ta na pewno również bardzo przypadłaby mi do smaku.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, sama się przekonasz ;)
Usuń