piątek, 16 maja 2014

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Z SEREM PLEŚNIOWYM

Zupy kremowe uwielbiam. Ze wszystkich warzyw, pod każdą postacią, z różnymi dodatkami. Dziś postanowiłam dodać do mojej zupy serka pleśniowego. Idealnie zmieszał się ze słodkim groszkiem. Spróbujcie sami.


Składniki
500 gram zielonego groszku
1 ziemniak
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
100 gram serka pleśniowego
0,5 litra bulionu
2 kromki żytniego chleba
masło do smażenia
śmietana 18% do podania
sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie
Cebulę i czosnek obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajcie pokrojoną w plastry marchewkę, chwilę podduście. Następnie przełóżcie smażone warzywa do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz zielony groszek. Gotujcie do miękkości. Wystudźcie zupę, zmiksujcie blenderem i dodajcie sera pleśniowego. Pozostawcie na małym ogniu dopóki ser się nie rozpuści mieszając co chwilę. Jeśli pozostaną grudki możecie jeszcze raz zmiksować zupę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
Kromki chleba żytniego posmarujcie grubo masłem i pokrójcie w kostkę. Smażcie na rozgrzanej patelni, dokładnie odwracajcie każdą kostkę z osobna, wtedy będą zarumienione z każdej strony. Zupę podawajcie z grzankami i "kleksem" śmietany.





1 komentarz:

  1. a tego nie robiłam:) a kremy uwielbiam....te do jedzenia też:)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...