Dzień Mamy był przepiękny.
Jestem mamą z krótkim dosyć stażem (ale za to jakim intensywnym), więc każde dodatkowe wyznanie miłości moich dzieci wprawia mnie w nieprzerwane wzruszenie. Potulnieję, cichnę, dla "małych moich zakochanków" jestem gotowa niemalże na wszystko. I oni o tym wiedzą.
Przed snem moje Dziecię poprosiło o babeczki na drugie śniadanie do szkoły na następny dzień. Cóż więc wzruszona, zakochana, posłuszna mama robi nocą, w Dzień Mamy?
Najlepsze Babeczki na Świecie.
Składniki
3 dojrzałe (a nawet przejrzałe banany)
80 g masła
1 jajo
190 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
kruszonka:
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zimnego masła
75 g cukru trzcinowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 190 st, przygotujcie blachę do pieczenia babeczek.
Rozpuśćcie masło w rondlu, do momentu aż trochę zbrązowieje, lekko przestudzcie. Widelcem rozgniećcie banany, włóżcie do miski, wymieszajcie z jajkiem i przestudzonym masłem. W drugiej misce zmieszajcie oba rodzaje cukru z przesianą mąką, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną ( a więc suche składniki). Składniki suche zmieszajcie ze składnikami mokrymi tylko do połączenia składników. Ciasto rozłóżcie do przygotowanych foremek.
Przygotujcie kruszonkę: podane składniki wyróbcie palcami aż powstanie "mokry piasek". Kruszonką posypcie przygotowane do pieczenia muffinki.
Pieczcie około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekajcie kilka minutek, wyjmijcie i wystudzcie.
Najlepsze Babeczki na Świecie zrobione przez Najlepszą Babeczkę na Świecie... się wie! :)
OdpowiedzUsuń:). Się wie;)
Usuń