piątek, 23 maja 2014

CHŁODNIK LITEWSKI

Taki dzień to już męka. A co w taki dzień zrobić na obiad? Najlepiej chłodnik. A wieczorem, w czasie burzy, chwile wytchnienia....


Składniki
pęczek botwinki
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka dymki ze szczypiorem
pół pęczka kopru
2-3 ogórki gruntowe
300 g jogurtu greckiego
400 g kefiru
1/2 szklanki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
pół szklanki wody
2 jaja
łyżka masła klarowanego
sól i pieprz

Przygotowanie
Liście botwinki drobno posiekajcie, buraczki zetrzyjcie na tarce. Podduście chwilę na maśle. Następnie dolejcie pół szklanki wody i sok z cytryny. Duście jeszcze przez 10 minut, po czym odstawcie do schłodzenia. Jogurt grecki, kefir i śmietanę wymieszajcie ze startymi  ta tarce ogórkami i rzodkiewką oraz posiekanym szczypiorem razem z dymką i koprem. Wszystko wymieszajcie z botwinką, dodajcie drobno posiekany czosnek. Doprawcie solą i pieprzem. Odstawcie na 2 godziny do lodówki.  Podawajcie z gotowanym jajkiem. 







Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...