sobota, 3 maja 2014

HERBATA MROŻONA


Majówka być może nie należała do najbardziej udanych, tylko i wyłącznie ze względów pogodowych. Przemierzając dziś pola rzepakowe, my, siostry, natknęłyśmy się na krzaki pięknego bzu. Chyba dopiero teraz na dobre poczułyśmy maj. I choć pogoda chłodna, my musimy ochłodzić nasze gorące serca herbatą mrożoną...;)


Składniki
3 łyżeczki sypanej herbaty earl grey
1 łyżeczka zielonej herbaty jaśminowej
garść świeżej mięty
pół jabłka
pół cytryny
pół limonki
miód
cukier brązowy

Przygotowanie
Herbatę i miętę zalejcie gorącą wodą, ok 1,5 litra i odczekajcie aż odrobinę przestygnie. Do jeszcze ciepłej herbaty pokrójcie jabłko w drobną kostkę, im bardziej soczyste, tym lepsze. Z wcześniej wyparzonej cytryny zetrzyjcie skórkę, wyciśnijcie sok, dodajcie soku z limonki. Posłodźcie w miarę delikatnym miodem i cukrem brązowym już wedle smaku. Po ostygnięciu odcedźcie herbatę Podawajcie schłodzoną z kostkami lodu oraz plasterkiem limonki. Orzeźwia?



Jak ugasić pragnienie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...