wtorek, 13 maja 2014

TAHINI - pasta sezamowa

Dziś dzień był naprawdę słaby, a na takie dni oprócz czekolady świetnie sprawdzają się wspomnienia. Dziś więc zapraszam na dalszą część podróży po smakach Grecji. I choć Tahini pochodzi z Bliskiego Wschodu,  w Grecji jest równie popularne i wykorzystywane do przygotowania wielu dań.




Składniki
100 g sezamu
2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie
Sezam wsypcie na rozgrzaną patelnię i prażcie na małym ogniu. Gdy delikatnie się zrumieni odstawcie do wystygnięcia, następnie zmiksujcie z olejem na gładką masę. Możecie także użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. To jest wersja podstawowa, jednak popularne jest także tahini pomarańczowe lub z dodatkiem nasion wanilii. Eksperymentujcie więc! 


2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...