środa, 24 czerwca 2015

PYSZNE, CHRUPIĄCE GOFRY - bez proszku do pieczenia


Składniki

  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 250 g mąki 
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią (wtedy dajcie mniej zwykłego cukru)
  • 1 łyżka cukru (lub więcej)
  • szczypta soli
  • cukier puder, bita śmietana, owoce, czekolada etc. do podania
Przygotowanie
Oddzielcie białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubijcie sztywną pianę, na chwilę odstawcie.
Mleko wymieszajcie z żółtkami, przesianą mąką, cukrem. Dodajcie rozpuszczone masło i wodę gazowaną (oraz, opcjonalnie, ekstrakt z wanilii), połączcie dokładnie. Pod koniec wmieszajcie delikatnie (ręcznie) pianę z białek.
Gofry smażcie na mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut. Studźcie na kratce.
Podawajcie z czym macie tylko ochotę :)





opracowałam na podstawie przepisu Andrzeja Polana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...