Składniki
- 2 jaja
- 300 ml mleka
- 250 g mąki
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią (wtedy dajcie mniej zwykłego cukru)
- 1 łyżka cukru (lub więcej)
- szczypta soli
- cukier puder, bita śmietana, owoce, czekolada etc. do podania
Przygotowanie
Oddzielcie białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubijcie sztywną pianę, na chwilę odstawcie.
Mleko wymieszajcie z żółtkami, przesianą mąką, cukrem. Dodajcie rozpuszczone masło i wodę gazowaną (oraz, opcjonalnie, ekstrakt z wanilii), połączcie dokładnie. Pod koniec wmieszajcie delikatnie (ręcznie) pianę z białek.
Gofry smażcie na mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut. Studźcie na kratce.
Podawajcie z czym macie tylko ochotę :)
opracowałam na podstawie przepisu Andrzeja Polana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz