Składniki
(wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
- 120 g jogurtu naturalnego
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 duże jaja
- 150 g cukru
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej niewoskowanej) cytryny
- szczypta soli
- garść wydrylowanych czereśni (u nas około 20 sztuk)- mogą być też inne owoce
- posiekane migdały (mogą być słupki)
- cukier puder
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st, bez termoobiegu.
Ubijcie jaja z cukrem na białą, puszystą masę- to powinno zająć Wam około 8-10 minut (4 minuty miksowania na jedno jajo z cukrem), dodając w trakcie startą skórkę z cytryny.
Do ubitych jaj dodajcie roztopione, lekko schłodzone masło, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszajcie tylko (!) do połączenia składników - około 1 minuty lub mniej.
Ciasto wylejcie do przygotowanej formy do pieczenia (u nas 25 cm średnicy). Na górze ułóżcie wydrylowane czereśnie, posypcie migdałami.
Pieczcie około 30-35 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone i schłodzone ciasto posypcie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz