środa, 17 czerwca 2015

JOGURTOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI I MIGDAŁAMI



Składniki
(wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej)
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże jaja
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej niewoskowanej) cytryny
  • szczypta soli
  • garść wydrylowanych czereśni (u nas około 20 sztuk)- mogą być też inne owoce
  • posiekane migdały (mogą być słupki)
  • cukier puder
Przygotowanie
Nagrzejcie piekarnik do 180 st, bez termoobiegu.
Ubijcie jaja z cukrem na białą, puszystą masę- to powinno zająć Wam około 8-10 minut (4 minuty miksowania na jedno jajo z cukrem), dodając w trakcie startą skórkę z cytryny.
Do ubitych jaj dodajcie roztopione, lekko schłodzone masło, jogurt, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszajcie tylko (!) do połączenia składników - około 1 minuty lub mniej.
Ciasto wylejcie do przygotowanej formy do pieczenia (u nas 25 cm średnicy). Na górze ułóżcie wydrylowane czereśnie, posypcie migdałami.
 Pieczcie około 30-35 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone i schłodzone ciasto posypcie cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...