Składniki
- makaron
- ok 200 g świeżego łososia
- ok 200 g kurek
- ok 150 g mascarpone
- 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina
- 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą)
- posiekana natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę pietruszki, kurki oczyśćcie i, jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości).
Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!).
Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody).
Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną soku z cytryny, wymieszajcie z makaronem.
Podawajcie natychmiast posypany dużą ilością natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz