wtorek, 28 lipca 2015

MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE


Składniki

  • makaron
  • ok 200 g świeżego łososia
  • ok 200 g kurek
  • ok 150 g mascarpone
  • 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 
  • 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę pietruszki, kurki oczyśćcie i, jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości).
Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!).
Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos:
Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody z gotowania makaronu (jeśli potrzeba dolejcie więcej wody).
Dobrze przyprawcie solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli trzeba, odrobiną soku z cytryny, wymieszajcie z makaronem.
Podawajcie natychmiast posypany dużą ilością natki pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...