poniedziałek, 20 lipca 2015

CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA


Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  •  ok 800 g  łososia (2 duże filety)
  • 200 g łososia wędzonego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • starta skórka i sok z limonki
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki dobrze wyszorujcie i pokrójcie w talarki. Filety oczyśćcie, pozbawcie skory i pokrójcie w plastry ok 0,5 cm.W misce wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanym czosnkiem, dużą szczyptą papryki. Z wcześniej wyszorowanej limonki zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie sok, Dodajcie posiekany koper, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajcie jedno jajko.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą powinien być wędzony łosoś (100 g) - ułóżcie plastry i polejcie kolejną porcją sosu śmietanowego. Czas na świeżego łososia - rozłóżcie całość, doprawcie solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około godziny w 190 stopniach z termoobiegiem. Na kilka ostatnich minut ściągnijcie folię i włączcie zapiekanie górne, Nas to danie zwaliło z nóg, myślę, że Wam także zasmakuje.



TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

1 komentarz:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...