poniedziałek, 13 lipca 2015

FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI


Składniki

  • 3 szkl mąki pszennej chlebowej
  • 1 1/4 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwki, sól morska (himalajska) gruboziarnista
Przygotowanie
Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie drożdże, cukier i ciepłą wodę i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dolejcie oliwy i wyrabiajcie ciasto przez kolejne kilka/kilkanaście minut- aż powstanie gładkie i pulchne. Teraz nakryjcie misę folią spożywczą i odstawcie na 40-60 minut.
Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzejcie piekarnik do 200 st bez termoobiegu. Posiekajcie dowolnie oliwki, przygotujcie sól gruboziarnistą i oliwę. Ściągnijcie folię , ciasto posmarujcie oliwą. Zróbcie ponownie kilka wgłębień, rozrzućcie na górze oliwki (kilka możecie wcisnąć głębiej), posypcie całość solą.
Pieczcie około 25-30 minut (lub krócej/dłużej- w zależności od grubości Waszego ciasta-  ja piekłam dokładnie 22 minuty), aż focaccia osiągnie złoty kolor.
Pyszna sama, podana z oliwą, jako dodatek do obiadu/kolacji, lub przekrojona w poprzek jako Superkanapka :)
My ubóstwiamy każdą opcję :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...