Ciężko pracuję każdego dnia, dlatego podwójnie doceniam czas
wolny. To ciasto doceniam także
podwójnie. Przede wszystkim za smak, jednak za czas spędzony w kuchni także.
Szybkie, pyszne, delikatne. I oprócz wspaniałego ciasta, mam też... czas. Mój cenny czas…
Składniki
- 125 g masła
- 200 ml śmietanki słodkiej 30 %
- 200 g czekolady gorzkiej
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- opcjonalnie: kakao do posypania
- szczypta soli, masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie
W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści, mieszając, by się nie przypaliła. Następnie wlejcie śmietankę i wsypcie cukier. Podgrzejcie masę do ok 60 stopni, przełóżcie do misy w której będziecie mieszać składniki i odstawcie do wystygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie dodajcie do masy, razem z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i pszenną. Składniki dobrze wymieszajcie ( najlepiej za pomocą miksera). Białka ubijcie, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajcie do masy delikatnie mieszając. Formę do tarty ( ok 30 cm średnicy) posmarujcie masłem, obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe ciasto studźcie przy otwartych drzwiczkach w piekarniku. Na koniec możecie posypać kakao. Smacznego.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi niezle smakuje ;)
Usuńczekolada i banany to niezastąpione połączenie, które zawsze sprawdza się w ciastach!
OdpowiedzUsuńwstyd przyznac ale u nas zawsze sprawdzaja sie ciasta i wszystkie inne slodkosci :)
UsuńAż kipi od czekolady ;p wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńkipi, kipi :)
Usuń