czwartek, 5 lutego 2015

PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI WG PAWŁA MAŁECKIEGO

Ciężko pracuję każdego dnia, dlatego podwójnie doceniam czas wolny.  To ciasto doceniam także podwójnie. Przede wszystkim za smak, jednak za czas spędzony w kuchni także. Szybkie, pyszne, delikatne. I oprócz wspaniałego ciasta, mam też... czas.  Mój cenny czas…


Składniki

  • 125 g masła
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • opcjonalnie: kakao do posypania
  • szczypta soli, masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania formy
Przygotowanie
W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści, mieszając, by się nie przypaliła. Następnie wlejcie śmietankę i wsypcie cukier. Podgrzejcie masę do ok 60 stopni, przełóżcie do misy w której będziecie mieszać składniki i odstawcie do wystygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie dodajcie do masy, razem z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i pszenną. Składniki dobrze wymieszajcie ( najlepiej za pomocą miksera). Białka ubijcie, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajcie do masy delikatnie mieszając. Formę do tarty ( ok 30 cm średnicy) posmarujcie masłem, obsypcie bułką tartą i przełóżcie do niej masę. Banany obierzcie i pokrójcie w plastry, poukładajcie na wierzchu. Pieczcie 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ( z termoobiegiem). Gotowe ciasto studźcie przy otwartych drzwiczkach w piekarniku. Na koniec możecie posypać kakao. Smacznego.




6 komentarzy:

  1. czekolada i banany to niezastąpione połączenie, które zawsze sprawdza się w ciastach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wstyd przyznac ale u nas zawsze sprawdzaja sie ciasta i wszystkie inne slodkosci :)

      Usuń
  2. Aż kipi od czekolady ;p wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...