Przepis na ten sos wypatrzyłam w jednym z programów. Nie pamiętając dokładnie przepisu spróbowałam odtworzyć to, co zapamiętałam. Udało się. Sos okazał się idealnym dodatkiem do naszych ukochanych serów, mięs, kanapek, sałatek... Przygotowuje się go niejako "przy okazji", nie zabiera naszej uwagi, a efekt… Zadowala.
Bardzo ;)
Składniki
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 ml porto
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 3-4 goździki
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki wody
Przygotowanie
Żurawinę wsypcie do rondla i zalejcie porto, dodajcie imbir i goździki i wstawcie na palnik. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu aż żurawina nasiąknie i zmięknie (ok kilku-kilkunastu minut), jeśli trzeba dodajcie 1 łyżkę wody. Całość wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę. Spróbujcie, jeśli trzeba doprawcie odrobiną miodu, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodajcie jeszcze jedną łyżkę wody.
Uwielbiam ten sos do serów :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń