czwartek, 26 lutego 2015

DOMOWE WAFLE (ANDRUTY) Z MASĄ CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWĄ


Składniki


  • 4 suche wafle
  • 300 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 "duże" łyżki miodu
  • 100 g migdałów bez skórki
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka skondensowanego
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Migdały posiekajcie dosyć drobno, możecie zmiksować (byle nie na mąkę).
W rondlu roztopcie czekoladę razem z mlekiem, masłem i miodem. Dokładnie wymieszajcie na gładką masę, dodajcie posiekane migdały.
Ciepłą masę rozsmarujcie na waflach. Przygniećcie czymś ciężkim  (deską do krojenia?), wstawcie do lodówki lub w inne chłodne pomieszczenie, aby masa stężała i skleiła wafle.
Zróbcie polewę. Czekoladę roztopcie z mlekiem skondensowanym, dokładnie wymieszajcie.
Na sklejonych już waflach rozsmarujcie polewę z białej czekolady, posypcie uprażonymi płatkami migdałów. 
Poczekajcie aż polewa stężeje. Pokrójcie wafle na mniejsze, dowolne fragmenty.








4 komentarze:

  1. Muszą smakować obłędnie! :)
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jej! u mnie by zniknęły w parę chwil! ! Piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne są! :) nie jestem fanem białej czekolady ale w takim waflu to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...