Składniki
- 4 suche wafle
- 300 g białej czekolady
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 "duże" łyżki miodu
- 100 g migdałów bez skórki
polewa:
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka skondensowanego
- 50 g uprażonych płatków migdałowych
Przygotowanie
Migdały posiekajcie dosyć drobno, możecie zmiksować (byle nie na mąkę).
W rondlu roztopcie czekoladę razem z mlekiem, masłem i miodem. Dokładnie wymieszajcie na gładką masę, dodajcie posiekane migdały.
Ciepłą masę rozsmarujcie na waflach. Przygniećcie czymś ciężkim (deską do krojenia?), wstawcie do lodówki lub w inne chłodne pomieszczenie, aby masa stężała i skleiła wafle.
Zróbcie polewę. Czekoladę roztopcie z mlekiem skondensowanym, dokładnie wymieszajcie.
Na sklejonych już waflach rozsmarujcie polewę z białej czekolady, posypcie uprażonymi płatkami migdałów.
Poczekajcie aż polewa stężeje. Pokrójcie wafle na mniejsze, dowolne fragmenty.
Muszą smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Są obłędne! :) Pozdrawiamy i korzystamy!
Usuńo jej! u mnie by zniknęły w parę chwil! ! Piękne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne są! :) nie jestem fanem białej czekolady ale w takim waflu to bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń