niedziela, 22 lutego 2015

CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA Z MĄKI RYŻOWEJ


Pięknie popękane.
Chrupiące. 
Trochę jak babka z dzieciństwa, a takie przecież lubimy najbardziej.
Na podwieczorek przy planszówkach.
Na jutro, bo jutro mamy NASZ dzień.
Bez stania w kuchni, bez sprzątania, bez pośpiechu.
Obiecałam moim Maluchom. Jutro tylko my, książki, farby i planszówki.
W międzyczasie, ewentualnie, jakaś, wspólna, przekąska.
:)

Składniki
  • 125 g mąki ryżowej
  • 125 cukru
  • 125 g  masła
  • 125 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzejcie piekarnik do 160 st z termoobiegiem (180 st bez termoobiegu).
 Roztopcie i przestudźcie w jednej miseczce masło, w drugiej czekoladę. Mąkę zmieszajcie z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielcie od żółtek.
Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło i ubijając dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto rozłóżcie do dwóch misek. Do jednej dodajcie roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszajcie, do drugiej ekstrakt z wanilii i również dokładnie wymieszajcie.
Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę ubitej piany dodajcie powoli, łyżka po łyżce, do jednej misy- delikatnie i dokładnie wymieszajcie, połowę do drugiej, robiąc to samo.
Przygotujcie foremkę- "keksówkę", wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Nakładajcie naprzemiennie po jednej łyżce ciasta jasnego i jednej ciasta ciemnego, następnie patyczkiem bambusowym lub nożem poprzecinajcie całość kilkukrotnie tworząc "esy-floresy"- dzięki temu uzyskamy marmurkowy wzór.
Pieczcie około 45 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Chłodne ciasto oprószcie cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...