środa, 13 lipca 2016

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MĄKI GRYCZANEJ (BEZGLUTENOWE)


Przysięgam. 
To nie przez modę. 
Bezglutenowe (kochamy gluten!) wyszło nam zupełnie przypadkiem. Wszystko przez miłość do mąki gryczanej. I malin.
Przepysznie czekoladowe ciasto. Z ledwie wyczuwalną gryką (wyczułam ja, nikt poza mną). Delikatne. Maliny idealnie dopełniają całości (ale nie są koniecznością).
Tyle opisu.
Teraz konkretniej:

Składniki
  • 300 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 120 g masła
  • 6 jaj
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • masło do wysmarowania formy
  • kakao do obsypania formy
  • maliny, listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao.
Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści. Wymieszajcie dokładnie, przestudźcie.
Jaja utrzyjcie z cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie.
Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu).
Wystudzone ciasto udekorujcie malinami i listkami mięty.











2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...