Może i nie jest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale...
jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie…
Składniki
- 400 g solonych filetów śledziowych
- 2-3 czerwone cebule
- 2-3 marchewki
zalewa:
- 200 ml wody
- 200 ml octu winnego z białego wina
- 120 g cukru
- 2-3 liście laurowe
- kilka goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowanie
Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki.
Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie.
W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę i marchewkę. Zalejcie zimną zalewą, zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni do lodówki.
Sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę, drogie mamy :)
A mamy często :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz