wtorek, 29 września 2015

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM NA SPOSÓB SKANDYNAWSKI


Może i nie jest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale...
jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie…

Składniki
  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 marchewki
zalewa:
  • 200 ml wody
  • 200 ml octu winnego z białego wina
  • 120 g cukru
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowanie

Płaty śledziowe włóżcie do zimnej wody na kilka godzin. Kiedy będą już wymoczone, pokrójcie w plastry czerwoną cebulę i obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki.
Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie.
W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę i marchewkę. Zalejcie zimną zalewą, zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni do lodówki.
Sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę, drogie mamy :)
A mamy często :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...