niedziela, 27 września 2015

CIABATTA na zaczynia biga


Sama nie wiem, które lepsze… 
Decyzje pozostawiam Wam.

Składniki
zaczyn (biga):

  • 2 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
ciasto:
  • zaczyn
  • 5 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 ml oliwy
  • oliwa do nasmarowania ciasta
Przygotowanie
Dzień wcześniej wymieszajcie rozpuszczone w wodzie drożdże z mąką (składniki na zaczyn). Nakryjcie ściereczką i odstawcie na 12-16 godzin.
Następnego dnia drożdże rozpuśćcie w wodzie, zmieszajcie z mąką i solą. Dodajcie zaczyn, zacznijcie wyrabianie ciasta, dodając pod koniec (po kilku minutach) oliwę. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być.
Misę przykryjcie folia spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania- w połowie czasu, lub nawet dwukrotnie, w równych odstępach czasu, odgazujcie ciasto naciągając i składając każdy jego bok do środka.
Po pierwszym wyrastaniu przełóżcie ciasto na nasmarowany oliwą blat. Całe polejcie oliwą i delikatnie naciągnijcie (postarajcie się mocno nie odgazować ciasta), tak, aby powstał prostokąt. Posmarujcie go ponownie oliwą i podzielcie go nożem na 8 części- bułeczek.
Przy pomocy noża lub szpatułki przełóżcie bułeczki na blachę do pieczenia i odstawcie na około 20 minut (do garowania).
Piekarnik nagrzejcie do 250 st. Ciabatty pieczcie 12-15 minut.
Studźcie na kratce.





przepis (oczywiście) Piotra Kucharskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...