wtorek, 29 września 2015

CHLEB PSZENNY CODZIENNY


Składniki

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut.
Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką).
Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty).
Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania).
Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo). 
Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą).
Pieczcie około 40-45 minut.
Studźcie na kratce.


przepis, oczywiscie, Piotra Kucharskiego

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...