Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut.
Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką).
Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty).
Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania).
Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo).
Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą).
Pieczcie około 40-45 minut.
Studźcie na kratce.
przepis, oczywiscie, Piotra Kucharskiego
jaki ładny, regularny bochenek Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńa jaki smaczniutki:) . Pozdrawiamy!
Usuń