Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i, co najważniejsze, przepyszny!
Składniki
- 10 g świeżych drożdży
- 400 ml+100 ml wody
- 400 g +100 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 150 g płatków owsianych + do posypania
- 10 g soli (1 łyżeczka)
Przygotowanie
Drożdże rozpuśćcie w 100 ml wody, dodajcie ok 100 g mąki, wymieszajcie, odstawcie na około 30-60 minut- to nasz szybki zaczyn.
W tym czasie na suchej patelni podprażcie płatki owsiane. Zalejcie wodą i odstawcie, aby zmiękły.
Gotowy zaczyn wymieszajcie z płatkami owsianymi, mąką i solą na jednolitą masę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny.
Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Przygotujcie formę do pieczenia, możecie wysmarować ją masłem. Przełóżcie tam ciasto, przykryjcie folią lub ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny.
Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo).
Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut
(upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos).
Studźcie na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz